Hlavní obsah

Nejvyššího státního zástupce už nebude odvolávat vláda, navrhuje Benešová

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh zákona o státním zastupitelství, který připravuje ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), počítá s tím, že vedoucí státní zástupce, mezi něž patří i post nejvyššího státního zástupce, by mělo být možné odvolat pouze v rámci kárného řízení. Nynější praxe, kdy o odvolání nejvyššího státního zástupce rozhoduje kabinet na základě návrhu ministra spravedlnosti, je v poslední době terčem kritiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO)

Článek

Část veřejnosti se po jmenování Benešové do funkce obává, že by mohlo dojít k odvolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Výměna na postu ministra totiž přišla v době, kdy státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby premiéra Andreje Babiše (ANO) v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

Demonstrace za nezávislost justice a za odvolání Benešové postupem času přerostly v manifestace požadující odchod Babiše z politiky. Informace o návrhu Benešové přichází dva dny před chystanou demonstrací v Praze na Letné, která má být podle organizátorů největším protestem od listopadu 1989.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Návrh zákona o státním zastupitelství, který ministerstvo spravedlnosti dalo do připomínkového řízení, mění způsob odvolávání státních zástupců.

„Právní úprava mechanismu odvolávání vedoucích státních zástupců, a zejména nejvyššího státního zástupce, je všeobecně vnímána jako nepříliš vhodná a je předmětem dlouhodobé kritiky,“ přiznalo ministerstvo v důvodové zprávě a navrhlo, aby mohli být vedoucí státní zástupci odvoláni pouze v rámci kárného řízení.

Kárným proviněním by bylo „zaviněné porušení povinností“. Dalším důvodem pro odvolání by mohla být nezpůsobilost k výkonu funkce kvůli dlouhodobé nepřítomnosti či špatnému zdravotnímu stavu.

Jak již Benešová avizovala, návrh zavádí rovněž funkční období státních zástupců na sedm let a pro vrchní, krajské a okresní státní zástupce stanovuje výběr skrze výběrové řízení.

Podle návrhu by zákon mohl začít platit od ledna 2022, tedy po skončení tohoto volebního období.

Reklama

Výběr článků

Načítám