Hlavní obsah

Ministryně Benešová jednala s nejvyšším státním zástupcem, řešili i přeplněnost věznic

Aktualizováno

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) se v pátek setkala s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Ministryně nedlouho po svém jmenování uvedla, že zvažuje zavedení funkčního období vedoucích státních zástupců. O tom i o zrušení jedné ze čtyř úrovní justiční soustavy se Zemanem jednala.

Záznam: Briefing po setkání ministryně spravedlnosti Marie Benešové s nejvyšším státním zástupcem Pavlem ZemanemVideo: Novinky

 
Článek

Ministryně se minulý týden se zástupci sněmovních stran i Zemanem shodla na zavedení funkčních období pro vedoucí státní zástupce i omezení odvolatelnosti nejvyššího státního zástupce.

Nyní může nejvyššího státního zástupce odvolat vláda, nově by mělo být možné jeho odvolání pouze na základě kárného řízení, jako je tomu nyní u předsedů soudů.

Benešová avizovala, že v červnu na vládě předloží ministerskou novelu, kterou připravoval předchůdce Benešové Jan Kněžínek (za ANO). V nejbližší době půjde materiál do připomínkového řízení, k němuž se nejvyšší státní zástupce hodlá vyjádřit.

Benešová i Zeman se shodli i na potřebě odlehčení věznic větším využíváním peněžitých trestů i elektronických náramků. Ministryně rovněž uvedla, že očekává krácení rozpočtu svého resortu pro příští rok minimálně o pět procent.

Kvůli obavám o nezávislost justice se již několik týdnů konají v Praze i dalších městech demonstrace, jejichž účastníci požadují demisi Benešové a záruky, že kauza Čapí hnízdo, v níž figuruje premiér Andrej Babiš (ANO), bude řádně vyšetřena.

Reklama

Výběr článků

Načítám