Hlavní obsah

Nejvyšší žalobci odtajnili solárníky, které chtějí připravit o licenci

Právo, Jakub Troníček

Nejvyšší státní zastupitelství zveřejnilo seznam společností, u nichž se prostřednictvím soudu dožaduje zrušení jejich licencí k provozování solárních elektráren. Žalobci jsou přesvědčeni, že licence, a tím i štědré státní dotace, neměly nikdy získat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mezi firmami, které se dostaly do hledáčku zastupitelství, je i společnost Talwin spjatá s někdejším senátorem za ODS vězněným za korupci Alexandrem Novákem. Celkově nejvyšší žalobci k brněnskému soudu podali dvaadvacet žalob.

„V každém z těchto případů jsme došli k závěru, že nebyly splněny podmínky pro udělení licence, přičemž v některých případech se to dotýká i trestní roviny,“ řekl k tomu Právu mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vedle firmy Talwin, v jejímž představenstvu Novák, odsouzený na šest let, seděl až do letošního roku, jsou na seznamu také elektrárny bratrů Zemkových, kvůli kterým je obžalována šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

Některé projekty vyšetřuje policie 

Z dokumentu, který zastupitelství zveřejnilo na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, také vyplývá, že tři z dvaadvaceti podaných žalob už Krajský soud v Brně vyřešil.

Právě elektrárnám bratří Zemků Saša-Sun a Zdeněk Sun provozujících solární parky v Chomutově přitom soud licenci ponechal, naopak společnosti Solar CD vlastnící elektrárnu v Českém Dubu u Liberce ji odebral.

Proč konkrétně státní zastupitelství u jednotlivých případů požaduje odejmutí oprávnění k solárnímu podnikání, odmítl Malý sdělit s tím, že jde o živé případy. Vesměs jde každopádně o elektrárny, které získaly povolení na samém konci roku 2010, což byla podmínka pro zajištění výhodných výkupních cen. Některé projekty vyšetřuje kvůli možným podvodům i policie.

Reklama

Související články

Soud potrestal nenasytné solárníky

Žádné slitování neměl s obžalovanými v kauze neoprávněného připojení fotovoltaické elektrárny v Držovicích u Prostějova brněnský krajský soud v čele s Alešem...

Výběr článků

Načítám