Hlavní obsah

Nejvyšší správní soud přepočítá hlasy pro středočeské kandidáty ODS

Novinky, jas
Aktualizováno

Nejvyšší správní soud (NSS) nechá přepočítat desítky tisíc preferenčních hlasů, které dostali kandidáti ODS v říjnových volbách ve středních Čechách. Jde o reakci na jednu ze stížností na volby. Informovala o tom mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„V takovém rozsahu Nejvyšší správní soud volby dosud nepřezkoumával,“ poznamenal k tomu předseda volebního senátu Tomáš Langášek.

Kvůli svolanému jednání Sněmovny, které má proběhnout 20. listopadu, svolal NSS k případu veřejné jednání na neděli 19. listopadu.

Stěžovatel tvrdil, že v některých z 915 volebních okrsků ve středních Čechách byly nesprávně započítány preferenční hlasy pro Martina Kupku, „neboť byl uveden na druhé rubové straně hlasovacího lístku”. Zároveň prý některé volební komise „automaticky přidělovaly přednostní hlasy prvním čtyřem kandidátům na hlasovacích lístcích, ač voliči žádný přednostní hlas pro tyto kandidáty neuplatnili”.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Martin Kupka (ODS) na úterním jednání středočeského zastupitelstva.

Volební senát posuzující stížnosti následně rozhodl o nutnosti přepočítání preferenčních hlasů. Přimělo jej k tomu zjištění, že v šesti okrscích, kde byly přednostní hlasy přepočítány, existovaly indicie o možném porušení volebního zákona a mohlo tak dojít k ovlivnění výsledků voleb u kandidátů ODS.

Do úterý 14. listopadu musí být soudu předložena volební dokumentace. Následně přes 100 zaměstnanců soudu bude přepočítávat „preferenční hlasy pro ODS, tak jak je voliči zakroužkovali ve zhruba polovině Středočeského kraje”.

Reklama

Výběr článků

Načítám