Hlavní obsah

Nejvyšší správní soud odmítl další návrh na zrušení testování ve firmách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Senát Nejvyššího správního soudu (NSS) v čele s Filipem Dienstbierem v úterý zamítl další návrh směřující proti povinnému testování ve firmách. Při veřejném jednání soud nevyslyšel námitky odborářů z firmy Teva Czech Industries, jedné zaměstnankyně podniku, společnosti Castellana a její jednatelky.

Nejvyšší správní soud odmítl další návrh na zrušení testování ve firmáchVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Testování ve firmách odolalo před NSS už na začátku dubna. Povinnost podrobit se testování na koronavirus podle tehdejšího verdiktu soudu vyplývá z pandemického zákona, opatření ministerstva jen upravuje podmínky a rozsah. Podle NSS ani výtěr z nosní dutiny, který je nejinvazivnější formou antigenního testování, neznamená takový zásah do integrity nebo lidské důstojnosti, aby kvůli tomu bylo nutné rezignovat na testování zaměstnanců.

Advokát David Zahumenský, který zastupoval všechny aktéry, marně u soudu dokazoval, že pandemický zákon neumožňuje podmínit přítomnost na pracovišti negativním testem. „Stejně tak neumožňuje ukládat zaměstnavateli, aby zajišťoval testy,“ tvrdil advokát.

„Systém testování je zbytečný a nepřináší žádané výsledky. Z osmi tisíc testů bylo v naší firmě 12 zachycených pozitivních. Ve firmě je víc lidí, kteří se testovat nechtějí, ale z obav se tomu podrobují. Jen dva lidé se netestují,“ prohlásil odborář Marek Mucha.

Firmy musí povinně testovat dál. Soud smetl dělníkovu žalobu

Krimi

NSS už přitom na argumenty Nezávislých odborů Teva Czech Industries zastoupených advokátem Zahumenským slyšel, před dvěma týdny totiž zrušil opatření navazující na testování kvůli tomu, že ministerstvo zdravotnictví neodůvodnilo, jak nařízení přispívá k potlačování pandemie.

Minulý týden pak NSS zrušil celé mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které kromě jiného omezilo provoz obchodů, služeb i setkávání lidí. Zásah měl několikadenní odklad tak, aby ministerstvo mohlo opatření upravit.

Soud: Opatření na testování ve firmách bylo protizákonné. Už ale platí jiné

Domácí

NSS přezkoumává opatření podle pandemického zákona. Zatím pokračuje v řízení o necelých pěti desítkách návrzích, které vyřizuje v přednostním režimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám