Hlavní obsah

Nejvyšší soud se zastal zklamaného klienta cestovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrazíte konečně na dovolenou, jenže očekávání se míjejí s realitou. V koupelně neodtéká voda, pod okny duní hudba na diskotéce a ráno na vás čeká studená snídaně. Jako klient cestovní kanceláře se můžete buď užírat zlobou, nebo na cestovku udeřit. Pro druhou možnost se rozhodl nespokojený zákazník jedné z cestovek, který spor dovedl až k Nejvyššímu soudu (NS), kde nalezl zastání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž s manželkou a dvěma dětmi vyrazil na dovolenou do Bulharska v létě 2018. Za zájezd na dva týdny zaplatil 55 tisíc korun. Jenže už na místě opakovaně reklamoval služby hotelu jako neodtékající vodu ve sprše, jednotvárné a studené snídaně s omezeným výběrem a to, že pokoj je přímo nad venkovní diskotékou, kde byl hluk do 23. hodiny.

Obvodní soud pro Prahu 7 konstatoval, že klient má nárok na slevu z ceny zájezdu. Studené snídaně ocenil pětiprocentní slevou, hluk a vodu v koupelně pak shodně ohodnotil na desetiprocentní slevu. To v součtu znamenalo necelých 14 tisíc, které měla cestovka vrátit.

Jenže do věci se razantně vložil odvolací Městský soud v Praze a celý nárok šmahem zamítl. Podle jeho verdiktu byl hluk v letoviscích očekávatelný a nic na tom nemění to, že hotel byl anoncován jako „rodinný“. Stejně tak neshledal chybu ve snídani označené jako kontinentální, což podle soudu značí toast, bílé pečivo, marmeládu, kávu nebo čaj, případně prý rozšířenou nabídku, tedy ovoce a zelenina.

České cestovky mají žně. Zájem o dovolenou je větší než před pandemií

Cestování

„Došlo-li k servírování studených vajíček, např. tzv. volského oka, nemohlo se jednat o vadu zájezdu, neboť teplá jídla přislíbena nebyla,“ uvedl městský soud.

Tak takto ne, řekl senát NS

Rázně se městský soud vypořádal i s vodou v koupelně. „Bylo prokázáno jen to, že prostor koupelny byl pokryt vodou. Tuto situaci bylo namístě řešit vytřením k tomu umístěným mopem,“ napsal soud a dodal úvahu o tom, že je známo, že v přímořských letoviscích je přece mnohem vyšší vlhkost vzduchu, což vede k tomu, že podlahy špatně schnou.

Nejvyšší soud se zastal muže odsouzeného za telefonát o bombách u Pražského hradu

Krimi

Taková argumentace ale narazila u senátu NS v čele s Pavlem Horňákem. K problematice hluku soudci upozornili, že je potřeba prostudovat dokumenty k zájezdu včetně toho, jak byl hotel nabízen v katalogu.

NS nesouhlasil ani s přístupem ke kontinentální snídani. „I kdyby platilo, že její obvyklou součástí tepelně upravené pokrmy či teplá jídla, např. vejce, nejsou, pak ale v případě, že ubytovací zařízení snídaně s teplými pokrmy podává, není žádný důvod u nich nepožadovat standardní teplotu,“ konstatoval NS.

Pochopení neměl NS ani pro úvahy o vyšší vlhkosti vzduchu. „Nelze pominout rozdíl mezi ,mokrou podlahou‘ a situací, kdy ,voda neodtéká‘ – tedy kdy po užití sprchy zůstává voda ,stát‘, přičemž taková okolnost i podle NS může představovat jistý nekomfort, obzvlášť je-li koupelna užívána více osobami a slouží-li zároveň jako WC,“ zdůraznili soudci.

Případ se tak vrací zpět k pražskému městskému soudu, který bude při svém rozhodování vázán názorem NS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám