Hlavní obsah

České cestovky mají žně. Zájem o dovolenou je větší než před pandemií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se střemhlav pustili do nakupování zájezdů. Novinkami oslovené cestovní kanceláře uvedly, že zájem klientů o dovolené je obrovský, někde poptávka dokonce předčila i předpandemický rok 2019, který byl v mnoha ohledech rekordní. Pobyty se ve velkém prodávají nejen na aktuální období, tedy do exotiky či na hory, ale i na léto.

Foto: Profimedia.cz

Zájem o zájezdy je enormní (ilustrační foto).

Článek

Oslovené cestovní kanceláře se prakticky jednohlasně shodují, že Češi mají po dvou letech pandemie chuť cestovat. Ve velkém se prodávají lyžařské zájezdy na jarní prázdniny, za teplem do exotiky, nebo i na léto.

„Zaznamenali jsme za leden skvělé prodeje na letní sezonu, jsou dokonce o 50 procent vyšší než v roce 2019, což byl prozatím nejúspěšnější rok. Předprodeje na léto, ale i zájem odcestovat ještě během probíhající zimy, aktuálně roste a věříme, že tento trend bude pokračovat,“ uvedla mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková.

Velký zájem o všechny typy zájezdů potvrzuje také mluvčí Fischer Group Jan Bezděk, podle nějž je hlad po cestování obrovský. Na termíny jarních prázdnin se prodávají lyžařské pobyty i exotika.

Současný zájem naznačuje, že by letošní sezona mohla být rokem, kdy lidé začnou znovu cestovat jako před covidem.
Petr Kostka, tiskový mluvčí Exim Tours

„Kdo je chce strávit v teple, volí nejčastěji Spojené arabské emiráty nebo Omán. V obou případech je počet prodaných zájezdů dokonce několikanásobně vyšší než v roce 2019. Podobné je to i u Dominikánské republiky nebo Malediv,“ komentuje Bezděk. Dodává, že zimním dovoleným v Alpách aktuálně napomohlo zmírnění podmínek v Itálii, kde se dá lyžovat bez třetí dávky očkování a do devíti měsíců si tak člověk vystačí i s testy. „To má na zájem o lyžařské zájezdy pozitivní vliv, zvlášť v kombinaci s tím, že loňskou zimu lidé na hory skoro vůbec nemohli.“

Půjdem spolu do Beléma? Lisabonská čtvrť útočí na všechny smysly

Cestování

„Prodeje letních zájezdů jsou momentálně rekordní a současný zájem naznačuje, že by letošní sezona mohla být rokem, kdy lidé začnou znovu cestovat tak, jak byli zvyklí před covidem,“ potvrzuje velký zájem obchodní ředitel a tiskový mluvčí CK Exim Tours Petr Kostka.

„Odráží se to i v naší nabídce, do které po dvou letech znovu zařazujeme i nové destinace, jako například řecké ostrovy Thassos a Kefalonii, španělskou Ibizu nebo portugalské Faro. Klíčovým benefitem včasného nákupu je kromě ceny možnost vybírat z neomezené nabídky,“ doplnil Kostka s tím, že klienti navíc mohou zájezdy zrušit ještě 30 dní před konáním, a to bez jakýchkoli sankcí a bez udání důvodu.

Dvojnásobné prodeje v porovnání se stejným obdobím minulého roku registruje i CK Blue Style. Podle tiskové mluvčí Ilony Topolové za vysokou poptávku mohou i výhodné podmínky pro nákup takzvaných first minute zájezdů. „Nabízíme možnosti změny zájezdu až deset dní před odletem zdarma, úhradu pouze nízké zálohy a další slevy a výhody,“ uvedla Topolová.

Destinace se různí

Z hlediska oblíbenosti nejde u zájezdů na léto určit jedna destinace, o kterou by měli Češi největší zájem. U jednotlivých cestovních kanceláří se popularita liší. Podle Pavlíkové v předprodejích vede Turecko. Oblíbené jsou ale i řecké ostrovy jako Rhodos, Zakynthos či Kréta, stále populárnější je i Bulharsko.

„Potáhne dále i exotika, Dominikánská republika nebo Zanzibar,“ komentuje Pavlíková. Do těchto destinací nabízí Čedok přímé lety a podle mluvčí je o ně během zimní sezony vůbec největší zájem.

U Blue Stylu je podle Topolové největší zájem o řecké ostrovy, Turecko, Bulharsko, Tunisko i Egypt. CK do portfolia přidala i několik novinek. „Jde o Kapverdské ostrovy, konkrétně ostrov Sal, Madeiru, Santorini, Severní Kypr, takový mix destinací, které jsou vhodné jak pro pobytové, tak pro poznávací dovolené,“ míní mluvčí.

Jedno z nejhezčích míst v Dominikáně? Ostrov Saona je jako z katalogu

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám