Hlavní obsah

Největší očkovací centrum stále jede na půl plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Deník Právo se v pátek dostal do Národního očkovacího centra O2 universum v Praze. Denně tu nyní očkují 3,5 tisíce lidí. Maximální kapacita je ovšem více než dvojnásobná. Zatím ale není víc vakcín. Centrum provozuje Ústřední vojenská nemocnice, vše klape jako hodinky, nikdo nečeká, provoz je plynulý. Jediné místo, kde se srocuje více lidí, je čekárna, v níž si očkovaní po injekci musí odsedět svých 15 minut.

Foto: Novinky

O2 universum

Článek

„Zatím jsme omezení počtem vakcín, kapacita je větší. Náš odhad je i osm až deset tisíc očkovaných denně. V tuhle chvíli jsou termíny plné. Kapacity se asi ještě navyšovat budou, ale všechno záleží na dodávce vakcín. Čekáme na pokyn, navyšte kapacitu a počet personálu, a můžeme,“ řekl Právu vedoucí lékař očkovacího centra Jan Alt z ÚVN v Praze. Ve službě v pátek bylo osm lékařů, dva další řešili cizince a komplikovanější případy.

„Jde o lidi, kteří prodělali covid před méně než 90 dny. Těm vysvětlujeme, že mohou mít silnější nežádoucí účinky po očkování, a podepisují speciální informovaný souhlas. Pak jsou to cizinci, kteří se zadávají do systému ručně. Kdo má české pojištění a trvalý pobyt, může se naočkovat. Cizinci jen s komerčním pojištěním zatím nárok na očkování nemají,“ uvedl Alt.

OBRAZEM: V Praze otestovali velkokapacitní očkovací centrum v O2 universum

Domácí

Celý proces, od úvodního naskenování QR kódu, vyplnění údajů přes vakcinaci až po čekání, nezabere víc než 25 minut. „V mém případě to bylo snad ještě rychlejší. Super organizace od armády,“ svěřila se Právu jedna z čekajících po očkování.

„Já i moje kamarádka jsme měly pochyby, ale výhody převyšují nevýhody,“ dodala třiačtyřicetiletá žena, která na očkování šla i proto, že ji na podzim čeká operativní zákrok. Ona i její třicetiletá kamarádka pracují v integrovaném záchranném systému, kód k očkování tak dostaly přednostně.

„Mou motivací je, že chci v klidu cestovat. Jen co budu mít druhou dávku, jejíž termín jsem dostala hned, chci odjet,“ doplnila další naočkovaná.

Na bolestivost procedury si ženy nestěžovaly. „Já jsem koukala na ty hezké vojáky a necítila jsem vůbec nic. To má armáda velice dobře vymyšlené,“ dodala s úsměvem druhá z kamarádek.

Národní očkovací centrum, které používá výhradně vakcínu společností Pfizer/BioNTech, bude fungovat minimálně do července. „Tak to má nemocnice stanoveno ve smlouvě, ale samozřejmě s možností prodloužení. Tyto prostory, byť nám byly nabídnuty zdarma, si kvůli administrativě pronajímáme za symbolických tisíc korun,“ doplnila mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke.

V Česku bydlí a platí daně, přesto Němec nemá na vakcínu nárok

Domácí

Očkování těhotných

Vedoucí lékař centra Jan Alt také řekl, že do centra plánují posílat také těhotné ženy, bude-li to nutné. Těhotnou ženu zde dosud neočkovali, ale v České republice už několik gravidních žen vakcinaci podstoupilo.

„Obecně se očkování doporučuje těhotným z rizikových kategorií. Mají-li přidružené onemocnění, například diabetes. Nebo se doporučuje u gravidních žen, u nichž je vyšší riziko nákazy, třeba zdravotnicím a lékařkám. Tady jsme ještě těhotné neočkovali, což je dáno i věkovými kategoriemi, ale například v naší nemocnici těhotné ze zmíněných důvodů vakcinujeme,“ sdělil Alt, který v ÚVN působí na klinice ortopedie.

Studie vakcinovaných těhotných zatím vychází dobře. „Nezaznamenali jsme u těhotných žen v souvislosti s vakcínou nežádoucí vedlejší účinky. Těhotenství je naopak jeden z faktorů, kvůli kterému může mít covid horší průběh. Zatím studie neukázaly, že by to mělo mít negativní dopady na plod,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám