Hlavní obsah

Nejste paša, který sedí na truhlici zlaťáků, vzkázal Babišovi šéf rozpočtového výboru

Novinky, jas

Šéf sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) v pondělí odmítl slova ministra financí Andreje Babiše (ANO), který označil schodek 60 miliard korun v návrhu rozpočtu za nepřekročitelný. Podle Votavy však ministr financí není paša sedící na truhle s penězi.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec ČSSD Václav Votava

Článek

„Povýšenecké a naduté výroky typu, že oni za mnou budou muset chodit s čepicí, ať si nechá pro manažery svých firem,” vzkázal ministrovi Votava.

Babiš minulý týden v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV v pražské Lucerně prohlásil, že při rozpočtovém provizoriu za ním všichni budou chodit s čepicí, zatímco on bude rozhodovat.

„Ministr financí je správcem státní kasy a není nějakým pašou, který sedí na truhlici zlaťáků a blahosklonně určí, komu dá a komu ne,” dodal Votava.

Sám přitom nepředpokládá, že by někdo požadoval vyšší než dohodnutý schodek rozpočtu. I kdyby se tak ale stalo, nerozumí tomu, proč si ministr financí pohrává s myšlenkou rozpočtového provizoria, které by mohlo ohrozit investice i čerpání evropských dotací.

Babiš: Bylo to v nadsázce na show pro lidi

„Jasně jsem deklaroval, že máme v koalici shodu na deficitu 60 miliard korun. Pan Votava asi komentuje slova, která odzněla v nadsázce na show pro lidi v Lucerně a která se snaží někdo proti mně zneužít,“ napsal Právu Babiš.

„Státní rozpočet není Babišův. Ministr Babiš není jeho vlastníkem,” konstatoval Votava a připomněl, že rozpočet schvaluje Sněmovna. „Tak to v zemích, kde stát není firma o jednom majiteli, prostě chodívá,” dodal s poukazem na Babišovo oblíbené tvrzení, že chce ministerstvo řídit stejně jako firmu.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Ing. Václav Votava

Situace, kdy by ministr financí hlasoval proti rozpočtu vlastní vlády, by byla podle poslance unikátní. „Asi tak, jako kdyby někdo vypověděl koaliční smlouvu a zůstal přitom ve vládě,” dodal na Babišova slova z minulého týdne, kdy v souvislosti s reorganizací policie naznačoval, že by hnutí ANO mohlo vypovědět koaliční smlouvu, ale zároveň zůstat součástí kolice s ČSSD a lidovci.

Reklama

Výběr článků

Načítám