Hlavní obsah

Nejsem sovětský prokurátor, hájil Nečas při interpelacích Kalouska

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Incident, při němž ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uštědřil mladíkovi, který na něj při odchodu ze Sněmovny vulgárně pokřikoval, několik facek, se dostal i na pořad čtvrtečních interpelací na premiéra Petra Nečase (ODS). Nečas chce s Kalouskem věc probrat, odmítá však moralizující výzvy opozice k ministrovu odvolání bez prošetření celé záležitosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr nečas při čtvrtečním jednání Sněmovny

Článek

Poslanec ČSSD Ladislav Šincl se premiéra dotazoval, zda nehodlá i z ministrova incidentu vyvodit personální odpovědnost.

Poslanec tvrdil, že politici musí být proti podobným atakům obrněni a dodal, že "razovití" lidé v některých regionech, jako je Moravskoslezský kraj, by mohli ministrovi sdělit daleko ostřejší názory.

"Zajímalo by mne, zda-li je také zfackuje?" dotázal se poslanec s odkazem na možnou návštěvu Kalouska v regionu. "Ať to k nám přijde zkusit, myslím, že to pro něj nemůže dopadnout dobře," konstatoval poslanec.

Jako za stalinských procesů, podivil se Nečas

Premiér kritiku odmítl a dodal, že po Kalouskově návratu ze zahraničí s ním celou záležitost probere, do té doby však odmítá jakákoliv prohlášení. "Bez toho abyste vy, ale ani já, neměli přesné informace, co se stalo, a jak se to stalo, tak pronášet silácká stanoviska nebo moralistní tvrzení, podle mého názoru není na místě," konstatoval premiér.

Na slova poslance, že celá věc je jasná, neboť Kalousek se k incidentu přiznal a není proto potřeba nic prošetřovat, uvedl, že takovouto tezi odmítá. Vzpomněl přitom sovětského generálního prokurátora Andreje Vyšinského, "který s tímto právním přístupem přistupoval k politickým procesům".

"Ano, přiznání stačí, není potřeba nic dokazovat," uzavřel ironicky premiér, jehož slova vyvolala v opozičních lavicích nevoli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám