Hlavní obsah

Nejsem lhář, podvodník ani zloděj, lidi nemají důvod demonstrovat, tvrdí Babiš

• Aktualizováno
Novinky, jas

Nejsem lhář, podvodník ani zloděj, tvrdí premiér Andrej Babiš (ANO). Uvedl to v reakci na úterní demonstraci na pražském Václavském náměstí, kde účastníci požadovali mimo jiné jeho demisi. Babiš se k protestům vyjádřil ve středu před odletem na vzpomínkovou akci u příležitosti 75. výročí vylodění spojenců v Normandii.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš se vrátil ke svému úternímu výroku na adresu desetitisíců protestujících, o nichž prohlásil, že chodí na náměstí „na koncerty”, neboť panuje hezké počasí.

Ve středu označil své vyjádření za nadsázku. „Asi to bylo nepatřičné, takže já se omlouvám,” řekl.

Dodal ale zároveň, že je nepřijatelné, aby ho lidé na náměstích označovali za „lháře, podvodníka a zloděje”.

„Ty lidi nemají žádný důvod demonstrovat,” uvedl Babiš, podle nějž média chrlí šest let nepravdy o jeho spolupráci s StB, o jeho podnikání i o trestním stíhání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na Václavském náměstí se protestovalo proti Babišovi a Marii Benešové. Podle odhadu se demonstrace, kterou pořádá skupina Milion chvil pro demokracii zúčastnilo přes sto tisíc lidí.

„Já chápu, že ta nenávist vůči mé osobě je obrovská,” konstatoval Babiš s tím, že veškerá podezření jsou jen spekulace, a kdyby nevstoupil do politiky, o Čapím hnízdě (farma na Benešovsku, v souvislosti s dotací pro ni čelí Babiš trestnímu stíhání – pozn. red.) by nikdo nevěděl.

Záznam: Demonstrace s názvem MÁME TOHO DOST! na Václavském náměstíVideo: Novinky.cz/ ČTK

Babiš zopakoval své tvrzení, že Česká republika nebude kvůli Agrofertu – firmě z premiérova svěřenského fondu – vracet žádné dotace. Předběžná auditní zpráva Evropské komise ohledně Babišova střetu zájmů, kvůli níž premiér čelí tlaku opozice, podle něj přišla nestandardně a průvodní dopis k ní poslala Evropská komise až v úterý večer.

Babiš tvrdí, auditoři jednali s českými úředníky na úrovni šikany a že používají ve zprávě „nesmyslné argumenty”, které, pokud by byly pravdivé, by znamenaly, že by Česká republika musela vracet 30 miliard korun.

Podle premiéra zpracují odpověď na audit úředníci, zároveň však rovnou dodal, že „už dnes je jasné, že závěry auditu jsou nesmyslné”. Auditoři jsou podle něj nekompetentní.

Babiš připomněl úterní usnesení Sněmovny, které uložilo vládě zrevidovat, kolik peněz z evropských fondů Česko muselo vracet v minulosti. Bez ohledu na to sám již nyní operuje s částkou 35 miliard.

Kritika na Andreje Babiše
Babiš od svého vstupu do vrcholné politiky v roce 2013 čelí opakovaně kritice v souvislosti s jeho podnikáním. Babiš je po Petru Kellnerovi druhým nejbohatším Čechem. Časopis Forbes na jaře roku 2019 odhadl jeho aktiva na zhruba 80 miliard korun. V roce 2013 — před Babišovým vstupem do parlamentu a následně do vlády — činil odhad hodnoty majetku 40 miliard korun.
Kritici upozorňují, že jako podnikatel, jehož firmy navíc dostávají dotace, a zároveň vrcholný představitel státu, který nastavuje pravidla, je ve střetu zájmů. Babiš to zprvu odrážel s tím, že o věcech týkajících se jeho podnikání nebude hlasovat, později stavěl svou obranu na tom, že majetek v roce 2017 převedl do svěřenských fondů. Ke svému podnikání se chce Babiš podle svých slov po ukončení politického angažmá vrátit.
Kromě toho čelí Babiš trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo, která se týká podezření na dotační podvod. Farma byla před získáním dotace součástí jeho podnikatelského impéria, pak měla nejasného vlastníka a získala 50milionovou dotaci určenou pro malé a střední podniky, aby se po vypršení nezbytných lhůt vrátila pod Agrofert. Babiš k tomu, kdo farmu vlastnil, uváděl v průběhu času různé informace. V roce 2016 řekl ve Sněmovně, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Farmu nyní vlastní firma Imoba, která spornou dotaci státu vrátila.
Kritika směřuje také na Babišovu minulost. Někdejší člen KSČ a za minulého režimu pracovník podniku zahraničního obchodu Petrimex je evidovaný jako spolupracovník StB. Bránil se proti tomu u soudu, ale zatím neúspěšně.
Kvůli tomu také nemá negativní lustrační osvědčení, jehož smyslem bylo zabránit prominentům minulého režimu řídit stát, což mu mohlo zkomplikovat cestu do vlády. Prezident Miloš Zeman však jmenování Babiše do čela ministerstva financí v roce 2014 osvědčení nakonec nepožadoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám