Hlavní obsah

Nejméně 15 procent českých párů je neplodných

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neplodnost se stává celosvětovým problémem ve vyspělých zemích. V České republice postihuje nejméně 15 procent párů, ale podle některých údajů až 20 procent. Neplodnost je přitom téměř rovnoměrně rozdělena mezi muže i ženy.

Foto: Profimedia.cz

Asistovaná reprodukce je pro některé páry jedinou možností, jak počít miminko.

Článek

„Většinou to souvisí s vlivy prostředí, kterému jsou lidé v průmyslově vyspělých oblastech vystaveni,“ řekl Právu ve středu doktor Milan Mrázek ze společnosti ISCARE, která se zabývá umělým oplodněním. Podle něj se na poklesu plodnosti podílí více faktorů a nelze přesně definovat, který z nich převládá. Hlavními jsou znečištěné ovzduší, nadměrné používání saponátů, přítomnost estrogenů v potravě, špatné stravovací návyky a také stres.

Pokud pár přirozenou cestou do jednoho roku neotěhotní, měl by vyhledat lékařskou pomoc.

Příčinou je také, že ženy oddalují těhotenství. „Dříve, když žena do 24 let neporodila, se považovala na rození děti za starou. Dnes běžně ženy rodí první dítě po třicítce a dávají přednost vybudování kariéry a zajištění života. Jenže po 30 letech už plodnost výrazně klesá a po 35 letech se tento trend ještě prudce zvyšuje. Ve 40 letech už má žena jen naprosto minimální šanci na otěhotnění,“ uvedl Mrázek.

Zdravotní pojišťovny platí tři cykly umělého oplodnění, ale ani ty nejsou zárukou, že žena otěhotní. Daří se to zhruba ve 30 až 40 procentech a často ne napoprvé. I když umělé oplodnění je bezplatné, přesto páry připlácejí na nové metody, často i desetitisíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám