Hlavní obsah

Nejlepší prezident? Zemana poráží Havel i Klaus

• Aktualizováno
Novinky, zpe

Nejlepší porevoluční prezident je podle průzkumu agentury STEM/MARK Václav Havel. Na druhém místě se umístil Václav Klaus. Současný prezident Miloš Zeman obsadil až třetí příčku. Havla označil za nejlepšího i každý čtvrtý volič Zemana.

Článek

„Lidé za nejlepšího porevolučního prezidenta ČR vnímají Václava Havla. Jako druhý nejlepší byl nejčastěji uváděn Václav Klaus, třetí příčku obsadil současný prezident Miloš Zeman,“ uvádí agentura. U Václava Havla panuje shoda více než poloviny lidí.

Prezident Miloš Zeman obdržel v celkovém průměrném hodnocení na školní stupnici horší trojku. Lepší známku dostal za využívání prezidentských pravomocí a za zájem o problémy občanů. „To může být spojené především s jeho pravidelnými výjezdy do krajů,“ podotýká agentura.

Foto: Právo

Zleva Václav Klaus, Václav Havel a Miloš Zeman.

O něco hůře hodnotili u Zemana reprezentaci a obhajobu českých zájmů v zahraničí, řešení sporů na české politické scéně a způsob vystupování na veřejnosti.

Zemana berou starší ročníky

Celkově pozitivnější hodnocení zaznamenal Zeman u lidí starších 60 let, bez maturity a z moravských oblastí. Fandí mu výrazněji také lidé, kteří vnímají prezidentský úřad jako důležitý a přejí si, aby pravomoci prezidenta posílily.

„Naopak u lidí s maturitou a vyšším vzděláním už jasně dominuje Václav Havel. Mladí lidé oceňují Václava Havla především za jeho humanitní odkaz. Václav Klaus je napříč sociodemografickými skupinami hodnocen vyrovnaně,“ konstatuje agentura.

„Poměrně překvapivým zjištěním bylo, že první polistopadový prezident Václav Havel byl jako nejlepší hodnocen každým čtvrtým voličem současného prezidenta Miloše Zemana,” zdůraznil STEM/MARK.

Průzkum se uskutečnil prostřednictvím telefonického a online dotazování a zúčastnilo se ho 820 osob ve věku 18 a více let.

Anketa

Koho považujete za nejlepšího porevolučního prezidenta?
Václav Havel
54,3 %
Václav Klaus
7,3 %
Miloš Zeman
38,4 %
Celkem hlasovalo 16478 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám