Hlavní obsah

Nejdůvěryhodnější straníci: Sobotka, Parkanová, Liška a Nečas

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Nejdůvěryhodnějšími stranickými představiteli jsou za ČSSD místopředseda Bohuslav Sobotka, za lidovce ministryně Vlasta Parkanová a za ODS ministr Petr Nečas. Sobotka je v čele žebříčku nejdůvěryhodnějších politiků před svým stranickým šéfem Jiřím Paroubkem a právě Parkanovou. V první pětici se umístil ještě místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach a ministr školství ze Strany zelených Ondřej Liška. Vyplývá to z průzkumu CVVM.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanci s permiérem ve Sněmovně

Článek

Sobotka vévodí žebříčkům důvěry stranických představitelů dlouhodobě, v dubnu jej za důvěryhodného označilo 39 procent respondentů. Druhého Paroubka považuje za důvěryhodného 34 procent dotázaných. Oba si však oproti minulému šetření o několik procentních bodů pohoršili.

Ministryně obrany Parkanová, která obsadila v žebříčku třetí místo s důvěrou třetiny dotázaných, je suverénně nejvýše postaveným zástupcem KDU-ČSL. Šéf strany Jiří Čunek obsadil až 17. příčku s důvěrou 14 procent lidí. Z ostatních kandidátů na post lidoveckého šéfa, figuruje v žebříčku pouze Roman Línek, kterému věří sedm procent občanů.

Důvěra ke stranickým představitelům v dubnu 2009 (v %)
1.Bohuslav Sobotka39
2.Jiří Paroubek34
3.Vlasta Parkanová33
4.Zdeněk Škromach32
5.Ondřej Liška29
6.Petr Nečas29
7.Lubomír Zaorálek29
8.Petr Bendl27
9.Petr Gandalovič24
10.Mirek Topolánek23
Zdroj: CVVM

Čtvrté místo obsadil v žebříčku místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, kterému důvěřuje 32 procent respondentů.

Nejdůvěryhodnějším zástupcem zelených je ministr školství Ondřej Liška, jemuž důvěřuje 29 procent dotázaných. Stejného procentního výsledku dosáhl i nejvýše postavený činovník ODS, ministr práce a sociálních věcí a místopředseda strany Petr Nečas. Za ním následuje sociální demokrat Lubomír Zaorálek, ministři Petr Bendl a Petr Gandalovič. První desítku uzavírá premiér a šéf ODS Mirek Topolánek s 23 procenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám