Hlavní obsah

Neinformujete nás, vyčítal v přímém přenosu hejtman Vondrák hygienikům

Moravskoslezské hejtmanství kritizuje hygieniky za nedostatečné předávání informací. Podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO) není možné, aby se jako hejtman například včas nedozvídal o nově vznikajících ohniscích v regionu. Krajská hygienička Pavla Svrčinová kritiku ale odmítá. Tvrdí, že v mezích zákona hygienici komunikují dostatečně.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová

Článek

Rozpory mezi nimi se zřetelně projevily na páteční tiskové konferenci, kdy hejtman před novináři zpochybňoval odůvodněnost zaváděných přísnějších protiepidemických opatření v kraji.

Napjaté vztahy mezi hejtmanstvím a hygienou jsou zřetelné delší dobu a obě strany to připustily. Hejtmanství v minulosti poukazovalo na to, že hygienici byli v prodlení se zpracováváním údajů.

Nákaza ve firmě na Novojičínsku. Máme problémy s pendlery, zní z kraje

Koronavirus

„Problém je samozřejmě v tom, co si stěžuju od začátku, že s koncem nouzového stavu nás Krajská hygienická stanice přestala informovat. Přece není možné, abych jako hejtman nevěděl, kde se objevuje nějaké ohnisko, které může být rizikové, já se o něm prostě nedozvím," uvedl Vondrák.

Musíme mít data

Dodal také, že kdyby neměl přístup k chytré karanténě, tak se informace dozvídá z médií. „To považuji za nepřijatelné," prohlásil hejtman, podle něhož v minulosti fungující součinnost dostává trhliny.

„Situace je v tomhle napjatá, ale prostě Krajská hygienická stanice nám musí ta data dávat," míní Vondrák. Zároveň uvedl, že to hygienické stanici nařídit nemůže, protože ji kraj nezřizuje. Problematickou komunikaci hejtman přisuzuje přetížení hygieniků.

Také Svrčinová se domnívá, že by situace mohla být lepší. Uvedla, že každý den kontroluje zprávy, které odcházejí o každém pacientovi, který byl v daném dni pozitivní. Informaci podle ní nejdříve dostává operační důstojník hasičů, který zpracovává výstupy a rozesílá je podle schématu dohodnutém na Bezpečnostní radě kraje.

Přijďte až ve středu. Lidé v Moravskoslezském kraji čekají na testy mnoho dní

Koronavirus

„Samozřejmě nemůžeme uvádět to, co požadoval pan hejtman, tedy osobní údaje těchto osob," uvedla Svrčinová. Dodala, že hygienikům sdělování osobních údajů ani neumožňuje zákon. ”Pokud se něco děje závažného, jsou informace poskytovány, jak ve formě tiskových zpráv, tak i e-mailů a SMS, které osobně posílám panu hejtmanovi," řekla Svrčinová.

Reklama

Výběr článků

Načítám