Hlavní obsah

Nedovolil jste se sundat si sako, zpražila Johna poslankyně ODS

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kdyby dorazil na čtvrteční zasedání bezpečnostního výboru Sněmovny pozorovatel neznalý české politiky, myslel by si, že poslankyně Jana Černochová je z opozičního tábora. Ale mýlil by se.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Černochová

Článek

Černochová je z vládní ODS, ve čtvrtek však nezvykle tvrdě grilovala koaličního ministra vnitra Radka Johna (VV). Několikaminutový střet o interních věcech úřadu vytvořil v místnosti tak nedýchatelnou atmosféru, až ostatní poslanci klopili oči.

Vyvrcholil výtkou Černochové na Johnovu garderobu. „Ani jste nepožádal o dovolení, zda si můžete sundat sako,“ vyčetla mu prohřešek proti bontonu. John se ohradil: „Já jsem se ptal, ale vy jste tu zrovna nebyla.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Jádrem sporu ale nebyla pravidla dobrého chování, ale údajné nepravosti na vnitru. Černochovou zajímalo, zda náměstci mají bezpečnostní prověrky a kdo jsou Johnovi poradci. Ministra zvláště nadzvedlo tvrzení, že létá do Bruselu s přespočetnou suitou a utrácí veřejné peníze za letenky, hotely a diety. „Do Bruselu jezdíme pracovně, a ne na výlet, určitě tam nepřespáváme,“ hájil se John.

Černochová popřela, že by její výtky měly osobní podtext. „Být koaliční poslankyní neznamená, že budu ovcí, která bude čtyři roky na výboru mlčet a nebude se koaličních ministrů na nic ptát,“ napsala Právu na dotaz, proč tak tvrdě útočila na ministra, do jehož ranku patří policie. Velitel pražské policie Martin Červíček je životním partnerem Černochové .

Reklama

Výběr článků

Načítám