Hlavní obsah

Nečasova vláda odolala pokusu o vyslovení nedůvěry

– Praha • Aktualizováno

Vládní koalice občanských demokratů, TOP 09 a Věcí veřejných v úterý pozdě večer odolala už třetímu pokusu opozice o vyslovení nedůvěry. Návrh ČSSD podpořilo 85 poslanců, 113 zákonodárců z celkem 198 přítomných vládu podrželo. Hlasování předcházela pětiapůlhodinová debata, v níž představitelé opozice kritizovali kabinet za reformy či stav ekonomiky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) ve Sněmovně

Článek

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) ustála pokus o svržení s přehledem a nechyběly jí ani hlasy odpadlých poslanců zvolených za VV Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky, kteří se přidali k opozici. Pro návrh na vyslovení nedůvěry vládě se vyslovili také bývalí sociální demokraté Jiří Paroubek a Jiří Šlégr. Potřebných 101 hlasů se ale opozici sehnat nepodařilo.

Naopak nezařazený poslanec Michal Doktor, který nedávno opustil řady ODS, koalici svým hlasem podržel. Dva poslanci byli omluveni, mezi nimi předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Výsledek byl očekáván, všechny koaliční strany vyjádřily nesouhlas s návrhem, který  považuji za jakési teatrální gesto, které jsme si mohli odpustit,“ řekl Nečas s tím, že je pozitivní, že se poslanci koalice zachovali zodpovědně a bez třenic, což ne vždy v minulosti při hlasování o nedůvěře platilo. Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek zdůraznil, že hlasování potvrdilo, že má vláda mandát dál pokračovat ve své práci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci ČSSD ve Sněmovně

"Jsme přesvědčeni, že pokud vláda dělá chyby, je povinností opozice takové hlasování uspořádat," komentoval šéf ČSSD Sobotka s tím, že přestože vláda hlasování ustála, důvěru veřejnosti nemá. "V situaci, kdy budeme vidět trhliny ve fungování vlády, nevylučujeme, že přijdeme opět s návrhem na vyjádření nedůvěry vládě," uvedl Sobotka.

Předseda ČSSD v úvodu rozpravy, která trvala pět a půl hodiny, prohlásil, že vláda, která lže občanům, nemá právo pokračovat. Zkritizoval vládní reformy a vyčetl vládě stav ekonomiky. Nečas reformy hájil jako nezbytné. Za snahou ČSSD svrhnout vládu vidí spíše snahu o vlastní zviditelnění a o vystupňování napětí ve společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám