Hlavní obsah

Nečasová úmyslně vyzradila Rittigovi dvě analytické zprávy BIS, uvádí obžaloba

Právo, Radim Vaculík

Někdejší šéfka kabinetu premiéra Jana Nečasová (dříve Nagyová) úmyslně vyzradila přes prostředníka lobbistovi a podnikateli Ivu Rittigovi obsah dvou utajovaných analytických zpráv české kontrarozvědky (BIS) z března 2012. Ty obdržel její tehdejší milenec a zároveň předseda vlády Petr Nečas (ODS), který je nyní jejím manželem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nečasová (Nagyová) u Obvodního soudu pro Prahu 1

Článek

Tyto závažné skutečnosti tvrdí ve své obžalobě, jejíž kopii má Právo k dispozici, Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. To případ údajného vyzrazení utajovaných zpráv poslalo k pražskému městskému soudu, který by měl věc začít v hlavním líčení řešit koncem května.

Na lavici obžalovaných kromě Nečasové a Rittiga zasednou také právník David Michal a lobbistův obchodní partner Tomáš Jindra, který v době údajného vyzrazení dokumentů dělal poradce ministra zemědělství Petra Bendla.

Od Nečasové přes právníka k Rittigovi

Žalobci viní Nečasovou z toho, že se 27. března 2012 setkala v budově Hrzánského paláce s advokátem Michalem, kterému prý ústně přiblížila obsah utajované informace BIS z 20. března určené do rukou premiéra, a to včetně dvou příloh v režimu utajení „důvěrné“.

Michal poté podle obžaloby telefonicky krátce o věci informoval Rittiga, ten zase Jindru, načež se ještě týž den sešli v pokoji pražského hotelu Ventana Hotel Prague a vše údajně podrobně probrali.

Kvůli tomu, že tedy zjistili, co šéf BIS Jiří Lang premiéru Nečasovi v utajované zprávě napsal, mohli podle žalobců „učinit opatření k zakrytí svého vlivu na státní orgány, státní instituce a společnosti s majetkovou účastí státu“.

Mohlo dojít k ohrožení činnosti BIS

Olomoučtí státní zástupci rovněž míní, že vyzrazení zpráv dokonce mohlo ohrozit bezpečnost nebo významné ekonomické zájmy ČR či osoby jednající ve prospěch BIS, což v konečném důsledku mohlo ohrozit i samotnou činnost této tajné služby a její bezpečnostní operace.

V obžalobě je také uvedeno, že Nečas utajovanou zprávu od Langa obdržel 21. března, o čemž se prý Nagyová krátce nato dozvěděla, a prakticky do týdne už o jejím obsahu, který se podle všeho týkal přímo Rittiga a Jindry, oba dotyčné přes Davida Michala informovala. Ani jeden z dotyčných přitom neměl oprávnění a prověrku se s podobnými informacemi seznamovat, Nagyová na to rovněž neměla dostatečnou prověrku.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Jana Nagyová

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova BIS v pražských Stodůlkách

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas

Za ohrožení utajované informace jí nyní hrozí až osmiletý trest, Davidovi až tři roky a Rittigovi s Jindrou za návod ke spáchání přečinu ohrožení utajované informace také až tříletý trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám