Hlavní obsah

Nečas už odpočítává: rebelie, volby, kongres ODS

Právo, ada, nig

Udrží se Petr Nečas nejen ve funkci premiéra, ale také šéfa ODS? O jeho stranické roli rozhodne první listopadový víkend, na který Petr Nečas svolal do Brna volební kongres.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

Dosud zatím nikdo neoznámil, že by se chtěl Nečasovi ve dnech 2. až 4. 11. postavit, ale o post předsedy se přesto hraje.

Po rebelii šestice poslanců rozhodne o vedení ODS výsledek krajských a senátních voleb i osud daňového balíčku a tím také vlády samotné.

Pospíšil promýšlí

Mnozí členové ODS se nicméně shodují, že i kdyby Nečas vládní i stranické křeslo obhájil, rozhodně už nemůže počítat s tím, že by mu delegáti kongresu, stejně jako před dvěma roky, kývli na všechny místopředsedy, na které ukázal.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba už v Právu oznámil, že se bude ucházet o post prvního místopředsedy ODS, který dosud drží šéfka Sněmovny Miroslava Němcová. Ta chce křeslo obhájit.

Kuba naposledy v úterý popřel, že by chtěl kandidovat proti Nečasovi. V minulosti ale nevyloučil, že by v případě Nečasova pádu šel do boje o předsedu. „Rád bych se podílel na řízení strany z pozice místopředsedy nebo prvního místopředsedy,“ zopakoval Kuba v ČT.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Někteří občanští demokraté doufají, že ODS by mohla ovládnout Plzeňský kraj, kde je volebním lídrem vyhozený ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Úspěch by ho posílil i v ambici obhájit křeslo stranického místopředsedy. „Uvidíme, nevylučuji to,“ řekl v úterý na otázku Práva, zda do toho půjde.

Zájem o místopředsednictví projevil i Nečasův spojenec, pražský primátor Bohuslav Svoboda. Kandidaturu oznámil také jeho rival, poslanec koketující s rebely Boris Šťastný.

Ministr Blažek s kandidaturou váhá

Další z místopředsedů – Pavel Blažek – se nechal slyšet, že by rád kandidoval, ale podle něj bude záležet na brněnském regionu, odkud pochází. Jistá zatím není kandidatura dalších místopředsedů – Pavla Drobila a Alexandra Vondry.

Drobil v úterý Právu řekl: „Jako volební manažer ODS spoluodpovědný za výsledek voleb do krajských zastupitelstev a Senátu tuto otázku teď vážně neřeším.“

Vondra, stejně jako Blažek na dotaz Práva neodpověděli. Vondrova kandidatura bude záviset na výsledku voleb na Litoměřicku, kde obhajuje senátní mandát.

Reklama

Výběr článků

Načítám