Hlavní obsah

Nečas se sešel s hejtmany, přeli se o penězích z EU

Novinky, val

Premiér Petr Nečas dorazil ve čtvrtek do Jihlavy na pravidelné jednání hejtmanů. Na schůzi řešili především otázku vyčerpání prostředků z Evropské unie. S předsedou Asociace krajů Michalem Haškem (ČSSD) si vytýkali, kdo je odpovědný za tzv. korekce, které chce EU uhradit za pochybení při rozdělování evropských dotací.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Nečas

Článek

Na jednání se hejtmani s Nečasem bavili o případné realokaci nevyčerpaných dotací. „Zdá se, že jsme schopni dojít k určité shodě,“ komentoval diskusi Hašek s tím, že kraje jsou připraveny na přesun některých peněz mezi regionálními programy. Prioritu přitom podle něj mají zejména projekty týkající se dopravní infrastruktury.

Premiér Nečas informoval hejtmany o tom, že korekce za pochybení při rozdělování evropských dotací budou hradit kraje. Na to Hašek zareagoval, že současný dotační systém není dílem krajů, proto by se na uhrazení měl podílet stát. „Systém je navíc auditován ministrem financí,“ podotkl Hašek.

Na to je premiér Nečas upozornil, že „by se měla snížit expresivnost“. Hašek si ale výtku nevzal k srdci a opáčil: „Hejtman není ten, kdo řídí ROP, a vy to, pane premiére, dobře víte.“

Oba představitelé sice připustili, že vztahy mezi nimi byly napjaté, ale jedná se o přirozenou záležitost. Na druhou stranu by se podobná setkání měla opakovat. Nečas už například avizoval, že se na jaře uskuteční společné jednání vlády a Asociace krajů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám