Hlavní obsah

Nečas se rozešel s manželkou

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas ve čtvrtek v tiskovém prohlášení rozeslaném Úřadem vlády oznámil, že již nějaký čas nežije s manželkou Radkou. Manželé ve společném komuniké uvedli, že v tuto chvíli nemají představu, jak situaci budou dál řešit, a požádali o respektování soukromí.

Foto: Petr Horník, Právo

Radka Nečasová se svým manželem Premiérem Petrem Nečasem (ODS)

Článek

"Můžeme potvrdit, že naše manželství prochází složitým obdobím. Dostali jsme se do obdobné situace jako řada jiných manželství. Už dlouhodobě nejsme schopni sladit naše představy o rodinném a pracovním životě, byť jsme se o to oba poctivě snažili. Proto už několik měsíců žijeme odloučeně," uvedli manželé ve společném prohlášení.

"V tuto chvíli nemáme konkrétní představu, jak tuto situaci budeme nadále řešit. Nicméně naším primárním zájmem zůstává zachování vzájemného respektu a vztahu k našim dětem. Předem děkujeme za pochopení a respektování soukromí členů naší rodiny," požádal Nečas s chotí.

S manželkou Radkou má premiér čtyři děti - dva syny a dvě dcery. Seznámili se na začátku 80. let ještě za studií na diskotéce. Brali se v roce 1986. Šestačtyřicetiletá manželka studovala speciální pedagogiku, dvacet let byla v domácnosti a starala se o děti. Synům Ondřejovi a Tomášovi je 25, respektive 22 let, dceři Tereze 17 a nejmladší Marii deset let. Rodina dříve žila v Rožnově pod Radhoštěm, před osmi lety se přestěhovala do Prahy do pronajatého bytu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Petr Nečas s nejmladší dcerou Marií na snímku z roku 2006

Rodina se v souvislosti s Nečasovou kariérou nijak neprezentovala, nepomáhala mu ani v předvolební kampani. Nečas v rozhovoru pro Magazín Práva v roce 2010 řekl, že hájí princip své děti chránit. "Byl bych přece blázen, kdybych lidi, na kterých mi nejvíc záleží, vystavil do médií. Na to je mám příliš rád," řekl.

Novoroční oběd

Spekulace o premiérově soukromí se objevily v souvislosti s neúčastí na tradičním novoročním obědě s prezidentem Václavem Klausem. Nečas se tehdy omluvil, ale podrobněji důvody nekomentoval. Této akce se tradičně účastní i manželky.

S manželkou byl naposledy viděn na novoročním obědě v Lánech v roce 2012. Podle sousedů se ve svém bydlišti v Rožnově oba objevili na podzim v době krajských voleb.

Manželství nevydrželo ani dalším dvěma předsedům vlády
Jiří Paroubek se v roce 2007 rozvedl se svou manželkou Zuzanou poté, co vyšel najevo jeho vztah s tlumočnicí Petrou Kováčovou. Po 28 letech manželství se rozvedl, vzal si Kováčovou a má s ní dceru. V té době byl Paroubek předsedou ČSSD, premiérem byl od dubna 2005 do srpna 2006.
Mirek Topolánek se rozvedl se svou manželkou Pavlou po 30 letech manželství v roce 2007 v době, kdy byl premiérem. Důvodem byl jeho poměr s poslankyní Lucií Talmanovou. S tou má syna. V roce 2010 si Talmanovou vzal.

Reklama

Výběr článků

Načítám