Hlavní obsah

Nečas s Hegerem se domlouvali se záchranáři, jak zvládnout krizi

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) se spolu s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) ve středu sešel se zástupci záchranných služeb a zdravotnických dopravců. V dalším kole jednání o krizovém scénáři, který by mohl nastat po odchodu nemocničních lékařů, se dohodli zejména na koordinaci těchto složek. Heger zároveň uvedl, že do příštího týdne připraví změnu platových tarifů lékařů.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem a zástupci zdravotnických záchranářů

Článek

Heger konstatoval, že kabinet by mohl o jeho návrhu, který zvýší lékařům platy, jednat již na příští schůzi. Vláda počítá, že do zdravotnictví poputují dvě miliardy korun.

"Pokud nedojde k nějakým výrazným změnám, tak do příštího týdne budeme schopni tarifní tabulky pro lékaře předložit, a je naděje, že by je vláda mohla schválit," konstatoval Heger s tím, že od kabinetu dostal "určitý mandát".

Premiér Nečas uvedl, že ministerstvo bude chtít jednat i se zástupci praktických lékařů a ambulantních specialistů, kteří by mohli pomoci odlehčit právě záchranářům, neboť ti jsou někdy voláni k případům, které to nevyžadují.

Předseda Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR a ředitel jihočeské záchranky Marek Slabý uvedl, že v jednotlivých krajích mohou záchranáři působit v krizovém režimu v řádu týdnů či měsíce.

Dojezdové časy se mohou prodloužit

Zároveň Slabý vyslovil obavu, že v případě uzavření některých nemocnic může dojít k prodloužení dojezdových časů záchranářů neboť reálně hrozí prodloužení dojezdových vzdáleností.

Slabý doplnil, že armádní sanitky by mohly být použity zejména pro sekundární transport, pro život ohrožující stavy by záchranáři využili spíše vojenské vrtulníky.

Odbory: dejte lékařům požadované peníze

Po následném jednání se zástupci odborů Heger konstatoval, že se odboráři postavili za požadavky lékařů.

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil vyzval vládu, aby dala lékařům požadované dvě miliardy. Předsedkyně Odborového svazu pracovníků ve zdravotnictví Dagmar Žitniková varovala, že podle jejich propočtů by v případě odchodu lékařů mohl systém někde začít kolabovat již v řádu dnů.

Štěch vyzval lékaře k přijetí vládní nabídky

Do sporu o platy lékařů se znovu vložil i předseda Senátu Milan Štěch, který zdravotníky vyzval, aby stáhli své výpovědi a změnili formu protestu. Už dříve nabídku dvou miliard přivítal a uvedl, že doufá, že se co nejdříve dojedná návrat lékařů do nemocnic.

"Vyzývám představitele lékařských organizací, České lékařské komory a Lékařského odborového klubu, aby tyto návrhy zvážili a využili. Jsem přesvědčen, že by lékaři nyní měli změnit formu protestu, a to tak, aby nadále prosazovali své požadavky na strukturální změny v systému zdravotnictví, avšak své výpovědi stáhli a své pacienty neopouštěli," uvedl ve čtvrtek Štěch, který se do sporu vložil již v lednu. Tehdy apeloval na vládu, aby s odboráři jednala.

Reklama

Výběr článků

Načítám