Hlavní obsah

Nečas: Před volbami žádal Schwarzenberg primátora o podporu, teď mlčí

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Výkonná rada ODS na svém čtvrtečním zasedání poděkovala odvolanému primátorovi Prahy Bohuslavu Svobodovi za jeho práci v čele hlavního města. Podle premiéra a šéfa ODS Petra Nečase to byl oblíbený primátor, což byl i důvod, proč jej šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg coby kandidát na prezidenta žádal před volbami o podporu.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09)

Článek

Nečas připomněl, že Svobodu kvůli jeho oblibě mezi Pražany požádal šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg v době letošních prezidentských voleb o podporu v boji o Hrad. „O to výmluvnější je nyní mlčení Karla Schwarzenberga,“ rýpl si Nečas.

Schwarzenberg se ve čtvrtek pouze písemně vyjádřil ČTK ohledně Nečasových obav, aby TOP 09 nechtěla i na celostátní úrovni navázat spolupráci s ČSSD. "Bylo by vhodné, aby pan premiér zanechal takového podezřívání. Vláda je vláda a Praha je Praha," napsal Schwarzenberg.

Za hlavní průšvihy mohou primárně radní za TOP 09.
Petr Nečas

Naopak první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se podle Nečase vyjadřuje do médií na téma rozpadu pražské koalice častěji než představitelé zúčastněných stran, tedy pražské ODS a TOP 09. „Chování celostátního vedení TOP 09 vzbuzuje velké množství otazníků,“ podotkl premiér.

Odmítl Hudečkovy výtky

Už během dne přitom naznačil jisté obavy, že by se TOP 09 mohla na celostátní úrovni zachovat stejně jako na pražském magistrátu a spojit se s ČSSD. „Bude záležet na tom, zda TOP 09 skutečně zvolila tuto cestu politikaření, intrik a pučů,“ dodal.

Nečas se také vyjádřil na adresu zastupujícího primátora Tomáše Hudečka (TOP 09), který za příčiny rozpadu koalice označil neschopnost ODS řešit klíčové problémy Prahy. Šéf ODS označil tyto důvody za úsměvné až komické a opáčil: „Za hlavní průšvihy mohou primárně radní za TOP 09.“

Připomněl, že například k nedávnému obvinění celé pražské rady kvůli kauze Opencard došlo na základě dokumentu, který předložila radní za TOP 09, třebaže radní za ODS ho podle něj loajálně podepsali. „Kde se podívám, tam je nějaký průšvih spjatý s TOP 09,“ řekl Nečas.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám