Hlavní obsah

Pražské koalici ODS a TOP 09 znovu hrozí rozpad

Praha
Aktualizováno

Koalice ODS a TOP 09 na pražském magistrátu by se mohla rozpadnout. Neshody se projevily i na úterním jednání rady města, které primátor Bohuslav Svoboda (ODS) předčasně ukončil. Předseda zastupitelů klubu TOP 09 Jiří Vávra ve středu uvedl, že jeho strana se o dalším postupu rozhodne do pátku, zatímco jeho protějšek, šéf klubu ODS, má za to, že svazek obou stran funguje normálně.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Reorganizace magistrátu se stala důvodem sporu ODS a TOP 09.

Článek

Vávra tvrdí, že koaliční partner odmítá spolupracovat. "ODS shodila pod stůl dlouho projednávané materiály," uvedl. "Koalice je ve vážné krizi. Musíme zvážit další kroky," řekl. Rozhodnutí podle něj patrně padne na jednání klubu TOP 09 po čtvrtečním zasedání zastupitelstva.

"Myslím si, že situace není tak fatální, abychom museli rozbíjet koalici, která normálně funguje," oponuje Pecha. ODS ale v úterý otevřela další dohodovací řízení.

Kamenem úrazu je reorganizace magistrátu

Spor se rozhořel na úterním jednání rady. TOP 09 se neúspěšně pokusila zařadit na program jednání dlouho připravovaný materiál ohledně reorganizace magistrátu.

První náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) pak vetoval materiály, které do rady předkládala radní za ODS Aleksandra Udženija (ODS). Po neshodách primátor jednání ukončil.

Spory o financování DPP, Blanku i parkovací zóny

Radní Udženija už v úterý řekla, že ODS pozastavila projednávání reorganizace kvůli "věcným chybám" a nekoncepčnosti materiálu. Zastupitelský klub ODS pak ve večerních hodinách otevřel dohodovací řízení ohledně reorganizace a parkovacích zón, jejichž zavedení rada minulý týden odložila. Vedení Prahy už nyní vede smírčí řízení ke sporným otázkám, jde zejména o financování dopravního podniku a stavbu tunelu Blanka.

Nečas: rozpad koalice by nepřinesl nic dobrého

Premiér Petr Nečas uvedl, že by případný rozpad koalice nepřinesl nic dobrého ani Praze a Pražanům, ani oběma politickým stranám. O situaci už prý mluvil s primátorem Svobodou. "Věřím, že se situace stabilizuje. Viděl bych jako špatné, kdyby nastal opak," uvedl Nečas.

TOP 09, která zvítězila v komunálních volbách, má v radě šest členů, ODS pět včetně primátora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám