Hlavní obsah

Nečas nesouhlasí s Klausem: ve vládě křeslo neproděláme

Právo, luk

Šéf ODS Petr Nečas nesdílí obavy prezidenta Václava Klause, podle něhož jeho strana s budoucími koaličními partnery uzavírá nevýhodné obchody, když pro sebe nárokuje křeslo šéfa Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Nečas

Článek

„Musím říci, že tato nominace měla jednoznačnou podporu od všech tří stran, které vyjednávají o vládní koalici. A není tam žádná přímá vazba na sestavování vlády. Vedení Poslanecké sněmovny vznikne tento týden bez ohledu na to, jakou podobu bude mít vláda,“ uvedl Neča.

Jednání se podle něj vedou seriózně a nepoužívají se výrazy jako „krvavě zaplatit“.

Klaus pro Právo uvedl, že ODS zaplatí za křeslo šéfky Sněmovny, které má získat první místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. [celá zpráva]

„Obsazení funkce předsedy Sněmovny současně s funkcí předsedy vlády nemůže být zadarmo. Zdá se mi vyloučené, že by další dvě koaliční strany i tento druhý z významných postů ČR daly jedné politické straně. Já si myslím, že to bude vykoupené za výraznou ztrátu pozic ODS ve vládě,“ uvedl.

V minulých dnech například šéf VV Radek John řekl, že křeslo předsedy Sněmovny je „silná pozice na úrovni ministra“ a že tedy se to bude muset při sestavování vlády zohlednit.

Reklama

Související články

Klaus vzkázal ODS: jste zatím na začátku

Prezident Václav Klaus v sobotu kongresu ODS vyslal vzkaz, že by jeho vztah ke straně mohl být opět vřelý, občanští demokraté by se však museli důkladně...

Výběr článků

Načítám