Hlavní obsah

Nečas: Kalousek by se měl věnovat financím, a ne navrhovat demise

Právo, Michal Mocek (Brusel), Naďa Adamičková
Aktualizováno

Ke zklidnění emocí a k tomu, aby se každý ministr soustředil na práci ve svém resortu, vyzval ve čtvrtek premiér Petr Nečas (ODS) z Bruselu. K výroku Miroslava Kalouska o tom, že by měl ministr obrany Alexandr Vondra kvůli kauze Promopro odstoupit, uvedl, že Kalousek není v pozici, aby někoho vyzýval k demisím. Vondra se nad Kalouskovým hněvem podivoval, odstoupit ale nehodlá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) při jednání Sněmovny

Článek

Na dotaz, jak hodnotí výzvy koaličních partnerů na svou adresu, Nečas řekl: „V prvé řadě bych všem doporučil, aby zklidnili emoce. Jsem rád, že koalice dodržela principy koaliční spolupráce, to znamená, že se nehlasuje pro programy schůzí navržené opozicí.“

Připomněl, že je v Bruselu, kde se „zabývá evropským tématem a má jenom zprostředkované informace“. Zopakoval pouze, že je připraven s koaličními partnery jednat.

Ostřeji zareagoval jen na výrok ministra financí, že pokud Alexandr Vondra (ODS) neodstoupí sám, spoléhá Miroslav Kalousek (TOP 09) na premiéra, což byla nepřímá výzva k odvolání šéfa resortu obrany.

„Nemyslím si, že ten či onen ministr, například pan ministr financí, je v situaci, aby mohl navrhovat demisi jiného ministra. Je prostě jedním ze 14 resortních ministrů a měl by se v prvé řadě věnovat práci na svém resortu,“ řekl na to Nečas.

Řekl jsem, co chtěli, brání Vondra svou omluvu

Nejen Kalouska, ale i ostatní koaliční partnery zvedl ze židle Vondrův projev před poslanci, ve kterém si měl podle dohody koaličních špiček sypat popel na hlavu za kauzu Promopro. Vondra se ale omluvil, že vysvětloval kauzu neobratně, a opět se bránil tím, že policie zatím nic nekalého nezjistila a on sám nepochybil.

Vondra se později na krátkém brífinku podivoval nad tím, co koaliční partnery vedlo k tak ostré reakci. „Mrzí mě, že můj projev vyvolal takovou reakci,“ uvedl ministr s tím, že se přece přihlásil k odpovědnosti, které se prý nevyhýbá. „Jasně jsem řekl, co žádali,“ uvedl Vondra.

Odstoupit ovšem nehodlá. Své rozhodnutí okomentoval slovy britského vojevůdce Arthura Wellingtona: „V ústupu nám brání naše čest a neprostupný les za námi.“

Reklama

Výběr článků

Načítám