Hlavní obsah

Nečas: Fejk by se měl vzdát odstupného ve výši devíti platů

– Praha
Právo, Oldřich Danda

Podle premiéra Petra Nečase by se bývalý ombudsman českých drah Petr Fejk měl vzdát odstupného ve výši devíti platů. Jde o více než dva milióny korun. Fejka k tomu již vyzval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

Premiér odepsal na dotaz Práva, zda by se Fejk měl vzdát odstupného, jak ho vyzvala ČSSD: „Ano.“

S tím, aby Fejk odešel bez peněz, souhlasí i další politici ODS a TOP 09. Naopak proti jsou zástupci VV. „Jsem proti tomu, aby Fejk cokoli vracel. Velmi si jej vážím a současnou štvanici na něj považuji za typický projev hloupého čecháčkovství těch, kteří v životě mnoho nedokázali nebo mají nějaké komlexy,“ sdělila Právu první místopředsedkyně VV Karolína Peake.

Podle ní by potom předpokládala, že by měl své odměny vrátit poslanec ČSSD Petr Hulinský a další, kteří berou vysoké částky za členství v dozorčích a správních radách.

Fejka na ministerstvo přivedl bývalý ministr dopravy a neformální lídr VV Vít Bárta. Podle kuloárních informací si ho výnosným místem chtěl zavázat pro kandidaturu za VV v některých příštích volbách.

Gazdík: Může za to Bárta, ne Fejk

Podle šéfa poslanců TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka může za nemravnou smlouvu více Bárta než Fejk. „Pan Fejk musí sám posoudit ve svém svědomí, zda mu odměna za množství vykonané práce přijde morální. Ale především by měl odpovědnost vyvodit ten, kdo mu takovou smlouvu nabídl,“ řekl Právu Gazdík.

Ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra soudí, že pokud Fejk nebude chtít, vzdávat se odstupného nemusí. „Ale měl by se toho vzdát sám, protože tento typ konkurenční doložky je zjevně v rozporu s dobrými mravy,“ řekl Právu Vondra.

Sobotka pokládá odstupné za "výsměch miliónům českých občanů, kterým vláda snižuje platy a zdražuje život". "Žádám Petra Fejka, aby se zlatého padáku vzdal. Žádám premiéra (Petra) Nečase, který tvrdí, že stát nemá peníze na nemocné a invalidy, aby vyplácení padáků ze státní firmy zabránil," uvedl Sobotka.

"Nebudu vůbec komentovat, co říká pan Sobotka," reagoval na jeho slova Fejk. "S penězi mohu naložit podle vlastního uvážení a není mojí povinností to jakkoliv zveřejňovat," dodal Fejk s tím, že pokud by se rozhodl použít peníze například na charitu, nezveřejňoval by tento krok prostřednictvím médií.

Fejk pozici opustil poté, co vyšlo najevo, že bral plat ve výši zhruba 250 000 korun měsíčně. S ČD podepsal konkurenční doložku, v níž se zavázal, že nebude devět měsíců pracovat pro konkurenční společnost - za to bude po tuto dobu pobírat plný plat.

Ministr dopravy Radek Šmerda v úterý řekl, že Fejk odváděl intenzivní práci a jeho plat odpovídal konkurenčním nabídkám, které Fejk dostával při nástupu na pozici ombudsmana ČD.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám