Hlavní obsah

Nečas dal hlas Schwarzenbergovi. Očekává, že vítěz uklidní atmosféru

Právo, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Nečas (ODS) dal svůj hlas Karlu Schwarzenbergovi, předsedovi koaliční partnerské strany TOP 09. „I když v posledních dvou týdnech dělal vše pro to, aby o můj hlas přišel, nakonec můj hlas patřil Karlu Schwarzenbergovi,“ řekl premiér novinářům krátce po druhé hodině ve volební místnosti ve Sněmovně.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Premiér Petr Nečas (ODS) při druhém kole voleb

Článek

Podle něho se oba dva aktéři „zasloužili o poněkud hysterický průběh volební kampaně, který dělil naši společnost a obávám se, že způsobil mnoho příkopů, které se budou zasypávat velmi těžko,“ uvedl Nečas.

Od vítěze voleb premiér očekává, že maximálním způsobem přispěje ke zklidnění společenské a politické atmosféry, protože oba dva aktéři - jak uvedl - vyhrotili kampaň naprosto nezdravě nikoli ku prospěchu české společnosti. „ Jde přece jen o jedny z řady demokratických voleb, byť volíme hlavu státu,“ dodal Nečas.

„Můj hlas pro pana Zemana, kterého považuji za logického a přirozeného kandidáta na prezidenta republiky, protože patří vedle Václava Klause a Václava Havla mezi tři nejvýznamnější politiky polistopadového období, mohl přijít jen velmi těžko, protože těžko lze předpokládat, že se může ucházet o podporu předsedy komunistické strany i předsedy ODS,“ komentoval Nečas svou volbu.

Kdo nahradí Karla Schwarzenberga v křesle ministra zahraničí v případě jeho vítězství, odmítl premiér říci s tím, že takové spekulace nejsou teď na místě.

Přímá volba je podle Nečase politická realita. Připomněl, že on patřil vždy k zastáncům nepřímé volby. „Nicméně bylo dosaženo širšího politického konsensu nad volbou přímou. Konec konců to je výsledek společenské poptávky. Tak teď budeme muset žít dál s přímou volbou,“ konstatoval Nečas.

Reklama

Výběr článků

Načítám