Hlavní obsah

Nečas chce schválení první etapy reformy penzí ještě letos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) hodlá do konce letošního roku předložit vládě ke schválení návrh zákona o první etapě důchodové reformy. Na normě se chce předem shodnout s opozicí. Komise zástupců pěti parlamentních stran se má sejít poslední týden v září. Vláda rozdělila reformu penzí do tří etap a chce je všechny stihnout do konce volebního období v roce 2010.

Článek

"V tuto chvíli neuzavíráme vnější připomínkové řízení, chceme jednat s politickými partnery napříč politickým spektrem a pokusit se dosáhnout širší shody. Teprve po dosažení této shody chceme poslat zákon do vlády a následně do Sněmovny," uvedl ministr. Je přesvědčen o tom, že je reálné, aby vláda schválila zákon do konce roku. Komise, v níž každou parlamentní stranu zastupují dva vyjednavači, by se podle něj měla nyní zabývat již konkrétními stranickými výhradami.

Zákon o první etapě reformy, který připravilo ministerstvo práce, představil Nečas už loni v listopadu. Zdlouhavá povolební vyjednávání o vládě a příprava reformního "batohu" však jednání o úpravě penzijního systému odsunula.

Navrhovaná norma počítá mimo jiné s dalším postupným zvyšováním důchodového věku na 65 let do roku 2030, s prodloužením povinné doby pojištění z 25 na 35 let, s úpravou invalidních důchodů, se zavedením souběhu důchodu a výdělku a se zrušením studia jako náhradní doby pojištění. Nyní se studium zahrnuje do nároku na důchod, pojistné se za ně ale neodvádí.

ČSSD s některýmí změnami nesouhlasí

Opoziční ČSSD již dříve oznámila, že má k plánovaným změnám výhrady. Nesouhlasí například s prodloužením povinné doby pojištění na 35 let či s vyřazením studia z náhradních dob. S hranicí 65 let pro odchod do důchodu problém nevidí. Nejvíce výhrad mají k vládnímu návrhu komunisté.

Představitelé parlamentních stran o změnách důchodového systému jednali už v minulém volebním období. Naposledy se sešli před Vánocemi v roce 2005. Společnou dohodu, která se zvyšováním věku na 65 let počítala, nakonec kvůli blížícím se volbám nepodepsali.

Reforma rozvržená do tří etap

Vláda rozdělila reformu penzí do tří etap. Druhá etapa by měla upravit připojištění či vytvořit rezervní fond na penze. Podle Nečase by se na něm do roku 2010 mohlo shromáždit zhruba 35 miliard korun z přebytků z výběru důchodového pojištění. Do budoucna by do něj mohly putovat i případné výnosy z privatizací či dividendy.

Navrhovaná třetí etapa má umožnit přesměrovat část odvodů do soukromých fondů. Výpadek příjmů do státního důchodového systému by měl dorovnat právě plánovaný rezervní fond.

Reklama

Související témata:

Související články

Nečas: reforma důchodů bude do roku 2008

Ministr práce Petr Nečas (ODS) představil v úterý harmonogram změn důchodového systému. Ve druhém pololetí příštího roku či nejpozději v lednu 2008 by podle...

Nečas plánuje důchodcům přidat 346 korun

O 346 korun měsíčně by si měli v příštím roce polepšit lidé pobírající starobní důchod. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) ve čtvrtek oznámil,...

Výběr článků

Načítám