Hlavní obsah

Nebylo to vůbec příjemné, řekl po schůzce s lidovci Babiš. ODS jeho vládu nepodpoří

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poté, co nová vláda v pondělí oficiálně představila programové prohlášení, snaží se pro ni premiér Andrej Babiš hledat podporu napříč politickým spektrem. V úterý ráno se setkal jako první s ODS. Ta zopakovala, že jednobarevnou menšinovou vládu hnutí ANO nepodpoří. Ze schůzky s lidovci odcházel Babiš nespokojen.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš.

Článek

Premiér Andrej Babiš po jednání s lidovci řekl, že neprobíhalo v tak přátelské atmosféře jako jednání s ODS. „Nebylo to vůbec příjemné a myslím, že se lišíme ve všem. To znamená, že KDU-ČSL má stále stejné stanovisko a jejich představa je, hlavně aby ve vládě nebyl Babiš,“ řekl premiér po jednání s lidovci.

Lidovci již dříve prohlásili, že podporu vládě, kde by byl trestně stíhaný premiér, což Andreji Babišovi v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo hrozí, nepodpoří.

Andrej Babiš jen dodal, že nemá cenu o vládě bez Babiše jednat, pokud to neodhlasuje klub hnutí ANO. Sám řekl, že hlasování na klubu navrhne.

Fiala: Chceme razantnější snížení daní

Předseda ODS Petr Fiala po jednání zopakoval, že menšinovou vládu hnutí ANO nepodpoří, a odmítá spekulovat o tom, co bude dál. Podle toho se ubíralo i jednání. „Jsme přesvědčeni, že jsme nedostali mandát od našich voličů, abychom podporovali vládu hnutí ANO,“ řekl Fiala po jednání. U programových věcí by ODS podle něj byla například pro razantnější snížení daní.

Babiš po jednání řekl, že proběhlo normálně. „Bavili jsme se neformálně k věci. I když výsledek pro nás není pozitivní, tak jsem spokojený,” dodal premiér po jednání, když přišel na krátký briefing společně s Fialou.

Doplnil, že spolupráci s ODS avizovalo hnutí ANO již po volbách, ale realita je jiná. Babiš však naznačil, že by se situace mohla změnit třeba po lednových sjezdech stran, které mají Piráti i právě ODS a budou si na nich volit nové vedení.

Schůzky čekají i další parlamentní strany 

Babiš původně plánoval pořadí schůzek nad programovým prohlášením podle síly sněmovních stran vzešlých z říjnových voleb. Minulý týden ale uvedl, že vzhledem k časovým možnostem partnerů se to asi změní.

Ve středu se tak premiér sejde se zástupci ČSSD, Starostů a nezávislých a také komunistů. Na čtvrtek jsou naplánované schůzky s Piráty, SPD a TOP 09.

Vláda v třicetistránkovém programu slibuje například důchodovou reformu. „Sestavíme odborný pracovní tým pro důchodovou reformu, který zhodnotí dosavadní návrhy, aktuální situaci a předpokládaný vývoj a předloží návrh řešení,” tvrdí kabinet. [celá zpráva]

Zároveň plánuje zrušení superhrubé mzdy a snížení sazby z hrubé mzdy na 19 procent. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám