Hlavní obsah

Navýšit mzdové tarify pro lékaře je složité, odmítá odbory Heger

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zásadní překážkou dohody mezi lékařskými odbory a ministerstvem zdravotnictví je žádost odborů, aby se jejich platy plošně zvedly na tarifech, a nikoli jen prostřednictvím osobního ohodnocení závislém na rozhodnutí ředitelů nemocnic. Šéf zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nicméně trvá na svém, že zvednout platy tarifně není možné, protože je to procedurálně náročné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v obležení novinářů, v pozadí prezident České lékařské komory Milan Kubek

Článek

„Jsem si vědom, že by to pomohlo, ale procesně je to velmi složité,“ řekl Heger v ČT s tím, že se domníval, že odbory uklidní příslib vlády dodat na platy 1,5 miliardy korun.

Proti tomu namítal v diskuzi prezident České lékařské komory Milan Kubek, podle něj měl Heger přistoupit na dohodu, že se mzdy zvýší tarifně, jelikož doktoři nemají žádnou záruku, že jim ředitelé mzdy skutečně zvýší. „Ředitel to může rozdat oblíbencům, nebo odměňovat jen první měsíc, a další pak už lékař nedostane nic,“ řekl Kubek a poukázal na případ šéfa motolské nemocnice v Praze, který nedávno popsal, jak se manipuluje s nemocničními zakázkami a plýtvá tak penězi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Heger k tomu řekl, že je přesvědčen, že ředitelé se nezachovají hanebně a peníze rozdělí spravedlivě podle ministerského doporučení.

Jako další důvod odmítnutí požadavku na vyšší tarify, uvedl, že v době, kdy se škrtá na mzdách státních zaměstnanců, nelze zvedat jednomu odvětví tarifní mzdy. Na námitku, že dvě miliardy se na platy zdravotníků dají v každém případě a tarify slibuje rovněž zvednout v příštím roce, odvětil, že ihned zvednout tarify není možné. „Je to jen další požadavek, který si vymyslely odbory,“ řekl Heger.

Podle něj se ministerstvo vrátí k jednání s protestujícími lékaři pouze v případě, že od požadavku odstoupí a vyzvou nespokojené lékaře, aby své výpovědi vzali zpět.

Když chtěl LOK smlouvu, tak jsem viděl to zděšení ve tvářích zástupců vlády, že je to splnitelné. Nakonec posloužila Jurásková, která do té dohody hodila vidle.

Podle Kubka vláda systematicky brzdí jakékoli pokusy o dohodu. „Lékařský odborový klub slevil velmi na svých požadavcích, a když chtěli smlouvu, tak jsem viděl to zděšení ve tvářích zástupců vlády, že je to splnitelné. Nakonec posloužila bývalá ministryně zdravotnictví Dana Jurásková (šéfka asociace sester), která do té dohody takzvaně hodila vidle,“ připomněl Kubek, jak Jurásková jménem sester zkritizovala akci Děkujeme, odcházíme, za což ji ministerstvo odměnilo půlmiliardou na platy sestrám.

Do debaty přispěl i předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD), podle nějž je možné jednoduše vyřešit i požadavek na dvě miliardy výhradně na mzdy lékařů. „Nabízeli jsme v polovině ledna, že budeme moderátory, nebyli jsme přizváni. Pak jen slyšíme, že někdo bouchá do stolu. Nejprve byly doktorům přislíbeny dvě miliardy, potom už jen 1,5 miliardy. Nic proti tomu, ale pak je třeba říci, že v pojišťovnách je 14 miliard vybraného pojistného a ministr má možnost tyto prostředky použít,“ prohlásil Hašek.

Heger na to odpověděl, že pojišťovny mají nyní zhruba 10 miliard, ale použít lze jen několik miliard z rezervních fondů, které jsou ovšem určeny na havárie, které by pokryly jen krátkou dobu.

Na otázku, proč nedá na mzdy celkem 2,5 miliardy, což by lékaře uspokojilo, uvedl: „Já tu půlmiliardu nemám, už ty dvě miliardy hodně zatížily systém. V průběhu roku uděláme speciální vzoreček pro pojišťovny, a tak ji dostaneme, ale není to jisté.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám