Hlavní obsah

Schodek 280 miliard. Poslanci schválili parametry rozpočtu

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Návrh státního rozpočtu pro letošní rok míří do druhého čtení. Poslanci předlohu v pátek po celodenní diskusi schválili hlasy pětikoalice.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Poslanci hlasují.

Článek

Kvůli projednání prvního čtení státního rozpočtu pro rok 2022 se poslanci sešli na řádně svolané schůzi v 9 hodin ráno. Podle očekávání pak předlohu poslali do dalšího čtení.

K hlasování se dostali před desátou hodinou večer. Rozpočet podpořilo 103 ze 174 přítomných poslanců. Proti bylo 71 zákonodárců (hlasování zde).

Národní rozpočtová rada: Návrh rozpočtu je rozumným kompromisem

Ekonomika

V prvním kole legislativního procesu se schvalovaly základní parametry finančního rámce, tedy příjmy, výdaje a deficit. V dalších kolech projednávání rozpočtu již zákonodárci nebudou moci měnit tyto parametry, ale pouze přesouvat finance mezi jednotlivými kapitolami.

Návrh státního rozpočtu na letošní rok, který připravila vláda Petra Fialy (ODS), počítá se schodkem 280 miliard korun, což je o 97 miliard méně, než předpokládal ve svém návrhu předešlý kabinet Andreje Babiše (ANO).

Kvůli přepracování návrhu rozpočtu současným kabinetem se Česko aktuálně nachází v rozpočtovém provizoriu. To by mělo skončit nejpozději ke konci března, kdy se předpokládá, že bude definitivně rozpočet schválen.

Rámec počítá s příjmy 1613,2 miliardy korun a s výdaji 1893,2 miliardy a vychází z toho, že růst ekonomiky zrychlí letos na 3,1 procenta z loňských 2,9 procenta. Průměrná roční inflace by měla stoupnout na 8,5 procenta.

Zeman vyzval ke zvýšení daní

Domácí

Již tradičně mezi poslance zavítal se svým projevem prezident Miloš Zeman. Vyzval k plošnému zrušení daňových výjimek a doporučil zvýšení daně z příjmu fyzických osob. Podle něj by vláda nyní měla začít splácet dluhy. Řekl také, že loňské zrušení superhrubé mzdy připravilo rozpočet o 90 miliard.

Třetí, tedy závěrečné čtení rozpočtu by podle harmonogramu mělo proběhnout na mimořádné schůzi 10. března.

Kromě rozpočtu se poslanci v pátek také vrátili ke sporné novele pandemického zákona. Ve 13 hodin totiž měli pevně zařazené hlasování o normě. I tato předloha prošla díky hlasům pětikoalice. Vzhledem k tomu, že šlo o přehlasování veta Senátu, který novelu zamítl, dokument nyní zamíří rovnou k podpisu Zemanovi. Ten již avizoval, že pandemickou novelu podpoří.

Vládní poslanci znovu protlačili pandemickou novelu. Diskuse trvala 37 hodin

Domácí

Reklama

Související články

Zeman vyzval ke zvýšení daní

Prezident Miloš Zeman v pátek ve Sněmovně zkritizoval návrh rozpočtu jako proinflační. Vládě vytkl i to, že návrh není podle něj prorůstový. Jako tradičně...

Výběr článků

Načítám