Hlavní obsah

Národní rozpočtová rada: Návrh rozpočtu je rozumným kompromisem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh nového státního rozpočtu na letošní rok je po delší době prvním náznakem praktických kroků vlády ohledně konsolidace veřejných financí. Zároveň jde o rozumný kompromis mezi výší úspor, udržením chodu veřejných služeb a pomocí nejohroženějším sociálním skupinám. Vyplývá to z vyjádření Národní rozpočtové rady k návrhu státního rozpočtu, který počítá se schodkem 280 miliard korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„České veřejné finance byly zejména v posledních dvou letech na neudržitelné dráze a očekávané tempo nárůstu veřejného dluhu k HDP se začalo odchylovat nejen od zemí, s nimiž jsme se v minulosti srovnávali, ale často i od zemí, s nimiž jsme se nikdy srovnávat nechtěli,“ uvedla rada.

„Návrh nového státního rozpočtu na rok 2022 je po delší době prvním náznakem, že k uvědomění tohoto faktu došlo nejen na úrovni politické rétoriky, ale i v praktických krocích v oblasti fiskální politiky,“ stojí dál ve vyjádření rady. Zároveň upozornila, že jde o první krok a že konsolidace veřejných financí musí pokračovat.

Rada se zároveň domnívá, že úspory v rozpočtové politice zároveň pomohou tlumit inflaci.

Bankovní asociace zhoršila odhad růstu ekonomiky, inflaci očekává nad sedmi procenty

Ekonomika

Ministerstvo financí ve výdajích seškrtalo 76,6 miliardy korun proti původnímu návrhu předchozí vlády. Zároveň dodatečné příjmy rozpočtu 62,2 miliardy korun by měla vláda částečně využít na letošní mimořádné zvýšení důchodů, zvýšení příspěvku na bydlení v souvislosti s růstem cen energií nebo na kompenzace pro podnikatele. Celkové příjmy rozpočtu budou 1613,2 miliardy korun a výdaje 1893,2 miliardy korun.

Úspory 13 miliard jen na provozních výdajích

„Úspory v rozpočtu jsou značné. Nelze zjednodušeně srovnat výdaje původně navrhované s výdaji aktuálně naplánovanými – zde by úspory zdánlivě dosáhly pouze 40 miliard korun. Aktuálně navrhované výdaje však v sobě zahrnují výdaje v řádech desítek miliard korun, které v původním návrhu nebyly. Ministerstva našla v naprosté většině úspory v řádu jednotek miliard korun. Pouze na provozních výdajích tak vláda ušetří 13 miliard korun,“ uvedla rada.

Přehledně: Kolik vláda plánuje dát komu peněz

Domácí

Ta zároveň upozornila, že návrh rozpočtu technicky obsahuje i opatření, ke kterým neexistuje zatím legislativní opora. „To rozpočtová rada v minulosti předchozím vládám vytýkala a bude to připomínat i vládě stávající,“ upozornila rada.

Národní rozpočtová rada je nezávislý odborný orgán, jehož hlavním posláním je vyhodnocovat, zda stát a další veřejné instituce dodržují pravidla rozpočtové odpovědnosti daná zákonem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám