Hlavní obsah

Návrh do vlády: Drulák velvyslancem ve Francii

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým českým velvyslancem ve Francii by se měl stát politický tajemník ministerstva zahraničních věcí Petr Drulák. Podle zdroje Práva se jeho schválení chystá vládě navrhnout šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Drulák s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem

Článek

Drulák začátkem léta podal výpověď, podle informací Práva byl důvodem akademický spor. Původně chtěl odejít na konci srpna, v posledních dnech se ale oba muži usmířili. „Drulák svou výpověď nakonec stáhl a Zaorálek ho chce navrhnout na post velvyslance v Paříži, který je momentálně neobsazený,“ řekl Právu zdroj.

Sám Drulák nechtěl komentovat ani stažení výpovědi, ani své případné jmenování. „Nezlobte se, ale k personálním věcem se nebudu na žádné úrovni vyjadřovat,“ řekl ve čtvrtek Právu.

Drulákovo případné jmenování musí ještě posvětit kabinet a podepsat prezident. V minulosti se proti Drulákovi, který kritizoval havlovské pojetí zahraniční politiky jako chybné a škodlivé, postavil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s tím, že jako úředník musí respektovat politiku vlády včetně oblasti lidských práv.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Vysokoškolský profesor a dlouholetý ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Drulák nastoupil na MZV v únoru 2014 jako Zaorálkův první náměstek. V lednu 2015 z něj ministr udělal svého politického náměstka, v červenci 2015 se Drulák stal politickým tajemníkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám