Hlavní obsah

Naštval Babiše, teď Hamáček hrozbu odchodu z vlády odvolává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček v pondělí odmítl, že by strana zvažovala odchod z kabinetu, kde je partnerem hnutí ANO. Podle Hamáčka ČSSD toto téma neotvírá. Své nedělní vyjádření přičetl na vrub moderátora České televize Václava Moravce, který se jej na možnost odchodu z vlády dotazoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO) na archivním snímku.

Článek

„Rozhodně ve vládě zůstaneme po dobu nouzového stavu, protože pokládat tu vládu v současné situaci považuju za nezodpovědné. Pak se poradíme, co dál,“ řekl v neděli v ČT Hamáček.

Premiér Andrej Babiš (ANO) sociálním demokratům v reakci vzkázal, že mohou odejít, byť ví, že se tak nestane.

V pondělí na tiskové konferenci Hamáček uvedl, že strana své kroky interně promýšlí.

Ať klidně z vlády odejdou. Dobře vědí, že to neudělají, reaguje Babiš na Hamáčka

Domácí

„My to téma neotevíráme, vyřiďte si to s panem (Václavem) Moravcem,“ odkázal na moderátora nedělní debaty v ČT. Výrok podle něj vznikl jako odpověď na Moravcovu otázku.

„Sociální demokracie si interní procesy zvládne sama. Až budu mít nějaké další informace, tak je sdělím,“ dodal Hamáček, podle něhož je jediným sporným bodem koalice daňový balíček.

Všichni důchodci dostanou základní penzi 10 tisíc, počítá návrh reformy

Ekonomika

Shoda nicméně nepanuje například ani na údajné penzijní reformě, kterou v pátek představila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Oproti tomu ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) tvrdí, že současná vláda důchodovou reformu předkládat nebude.

Odchodem z vlády, tentokrát v souvislosti s možným střetem zájmů premiéra Babiše, hrozila v minulosti ministryně Maláčová. V podobném duchu se vyjádřil i Hamáček. Evropská komise střet zájmů potvrdila, nicméně představitelé se ke svým někdejším výrokům nechtějí příliš vyjadřovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám