Hlavní obsah

Naše návrhy schodek rozpočtu sníží, tvrdí ČSSD

Právo, Novinky, Jan Rovenský
Praha

Sociální demokraté ve čtvrtek odmítli, že by zákony, které prosazují ve Sněmovně navyšovaly schodek veřejných financí. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka soc. dem. v případě, že vyhraje volby, chce snížit schodek veřejných financí do roku 2013 pod tři procenta HDP s výhledem přijetí eura kolem roku 2015 - 2016. Místopředseda strany Bohuslav Sobotka řekl, že návrhy schodek ještě mírně sníží.

Foto: Jan Handrejch, Právo

ČSSD říká, že na mimořádný důchod i nemocenskou peníze najde díky vyšším daním.

Článek

„Když vyhrajeme volby, tak se schválený schodek na letošní rok ve výši 163 miliard nezvýší a do roku 2013 ho chceme stlačit pod tři procenta,“ prohlásil Paroubek na tiskové konferenci ve Sněmovně.

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka dodal, že návrhy soc. dem. jako je obnovení výše mateřské v původní výši a opětovné proplácení nemocenské v prvních třech dnech sice vyjdou na 3,5 miliardy korun, podle něj to však ČSSD bude kompenzovat příjmy plynoucí z obnovení daňové progrese ve výši pěti miliard. „Naše návrhy mírně snižují schodek státního rozpočtu,“ poznamenal.

Podle Sobotky ani případný mimořádný důchod, jenž by se měl podle představ ČSSD vyplácet v druhé polovině letošního roku, nezvýší deficit veřejných financí. Šest miliard chce soc. dem. vzít z mimorozpočtových fondů ministerstva financí, kam plynou například dividendy ze státních firem.

Sněmovna o výdajích hlasuje tento týden

O návrzích nyní jedná Poslanecká sněmovna. Ve středu poslala do druhého čtení návrh na vrácení původní výšet mateřské. [celá zpráva]

Dál prošel také návrh, podle kterého by stát mohl hradit rodičům výživné na dítě, které jim nehradí jejich partner. [celá zpráva]

Všechny levicové návrhy kritizuje vláda. Podle ní peníze na dávky v rozpočtu nejsou. Očekává, že český postup bude kritizován z Bruselu. Premiér Jan Fischer očekává, že země z od EU dostane doporučení, jak se rozpočet napravit.

Reklama

Výběr článků

Načítám