Hlavní obsah

Naše návrhy schodek rozpočtu sníží, tvrdí ČSSD

Právo, Novinky, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokraté ve čtvrtek odmítli, že by zákony, které prosazují ve Sněmovně navyšovaly schodek veřejných financí. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka soc. dem. v případě, že vyhraje volby, chce snížit schodek veřejných financí do roku 2013 pod tři procenta HDP s výhledem přijetí eura kolem roku 2015 - 2016. Místopředseda strany Bohuslav Sobotka řekl, že návrhy schodek ještě mírně sníží.

Foto: Jan Handrejch, Právo

ČSSD říká, že na mimořádný důchod i nemocenskou peníze najde díky vyšším daním.

Článek

„Když vyhrajeme volby, tak se schválený schodek na letošní rok ve výši 163 miliard nezvýší a do roku 2013 ho chceme stlačit pod tři procenta,“ prohlásil Paroubek na tiskové konferenci ve Sněmovně.

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka dodal, že návrhy soc. dem. jako je obnovení výše mateřské v původní výši a opětovné proplácení nemocenské v prvních třech dnech sice vyjdou na 3,5 miliardy korun, podle něj to však ČSSD bude kompenzovat příjmy plynoucí z obnovení daňové progrese ve výši pěti miliard. „Naše návrhy mírně snižují schodek státního rozpočtu,“ poznamenal.

Podle Sobotky ani případný mimořádný důchod, jenž by se měl podle představ ČSSD vyplácet v druhé polovině letošního roku, nezvýší deficit veřejných financí. Šest miliard chce soc. dem. vzít z mimorozpočtových fondů ministerstva financí, kam plynou například dividendy ze státních firem.

Sněmovna o výdajích hlasuje tento týden

O návrzích nyní jedná Poslanecká sněmovna. Ve středu poslala do druhého čtení návrh na vrácení původní výšet mateřské. [celá zpráva]

Dál prošel také návrh, podle kterého by stát mohl hradit rodičům výživné na dítě, které jim nehradí jejich partner. [celá zpráva]

Všechny levicové návrhy kritizuje vláda. Podle ní peníze na dávky v rozpočtu nejsou. Očekává, že český postup bude kritizován z Bruselu. Premiér Jan Fischer očekává, že země z od EU dostane doporučení, jak se rozpočet napravit.

Reklama

Výběr článků

Načítám