Hlavní obsah

Sněmovna dala šanci vyšší mateřské

– Praha • Aktualizováno

Sněmovnou ve středu prošel v prvním čtení návrh levicových poslanců vrátit mateřskou na loňskou úroveň. Návrh projednají výbory. Sněmovna následně odhlasovala, že se návrh projedná ve zkráceném řízení. Výbory tak mají na projednání zákona maximálně třicet dní.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr financí Eduard Janota

Článek

Mateřská v rámci změn od letošního roku klesne ze 70 procent na 60 procent z vyměřovacího základu. Změna platí podle dosavadního plánu pouze v letošním roce.

Žena, která před nástupem na mateřskou brala 20 000 korun hrubého, tak letos dostává o 2000 korun méně. Opatření platí od letošního ledna do konce roku.Mateřská se pobírá 28 týdnů, její vyplácení zpravidla začíná šest až osm týdnů před porodem.

Premiér Jan Fischer během dne apeloval na poslance, aby nepřijímali návrhy prohlubující schodek státního rozpočtu. Uvědomuje si, že snížení mateřské je bolestivé, ale nutné. Podle něj byla česká veřejnost ochotná změnu přijmout.

ODS: levice si kupuje voliče

Zákonodárci o změnách debatovali čtyři hodiny. Rozpravu museli hned ze začátku schůze přerušit, protože ve Sněmovně chyběli zástupci vlády. [celá zpráva]

Pak se k ní opět vrátili. ODS sociální demokracii obvinila z toho, že si kupuje voliče a "dělá si kampaň z veřejných peněz."

Levicové strany odpoledne prosadily do programu schůze většinu ze svých návrhů. Chtějí schválit návrhy, jimiž demontují tzv. Janotův balíček, který před koncem roku přijaly. Ministr financí Eduard Janota jím chtěl snížit schodek rozpočtu na tento rok.

"Ať už jde o mimořádný příspěvek k důchodu nebo o návrh na nemocenskou. Ten se týká výdajů v roce 2011 a je pokryt návrhem sociální demokracie na zvýšení daňové progrese," oponoval místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Už při hlasování o rozpočtu ale poslanci schválili některé změny, které schodek dál prohlubují, stále tak není jasné, jaké přesně bude mít stát letos výdaje.

Kromě návrhu zvýšení mateřské prošel do druhého čtení i návrh na vrácení tzv. ošetřovného za první tři dny nemoci. Dávku pobírají matky, které se starají o nemocné děti. Je příjmem především sociálně slabých rodin.Činí asi 420 korun a podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha jde o významnou částku pro rodiny se slabými příjmy.

Anketa

Souhlasíte s vrácením mateřské do původní výše?
Ano, na mladých rodinách by se šetřit nemělo
70,3 %
Ne, šetřit je potřeba všude
29,7 %
Celkem hlasovalo 6767 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám