Hlavní obsah

Národní muzeum a knihovna mohou dostat dvě miliardy korun

PRAHA

Národní knihovna a Národní muzeum mají reálnou šanci získat dvě miliardy korun na svoji rekonstrukci. Předlohu Sněmovna ve čtvrtek předala do druhého čtení. Z normy není nadšen ministr financí Bohuslav Sobotka, který tvrdí, že v rozpočtu na takovou pomoc nejsou peníze.

Článek

Ty by podle představ poslanců měly jít z příjmů z privatizace, tedy ze zdrojů zaniklého Fondu Národního majteku (FNM), jehož činnost přešla pod ministerstvo financí. Sobotka tvrdí, že pokud Sněmovna zákon schválí, tak vytvoří jen poukázku na případné budoucí příjmy.

Autory předlohy jsou komunistka Ivana Levá, lidovec Jiří Karas a sociální demokraté Miloš Melčák a Eduard Zeman. Peníze by podle nich měly posloužit na rekonstrukci hlavní budovy Národního muzea, dostavbu depozitářů muzea, rekonstrukci sídla Národní knihovny a na projekt nové Národní knihovny. "Katastrofický stav národních kulturních památek vyžaduje okamžité řešení," uvedli poslanci. Republika by se tak podle nich zařadila mezi země, které si cení vlastní historie a národních pokladů.

Záměr pomoci knihovně a muzeu nikdo z poslanců ani členů vlády nezpochybňuje. Politici ale mají výhrady ke způsobu financování. Sobotka uvedl, že peníze by na rekonstrukci mohly jít jen v případě, že příjmy z privatizace budou pokračovat. "Nejsou to žádné hotové peníze, které bychom mohli použít, je to jen poukázka," řekl Sobotka. Největší peníze z FNM podle něj odčerpávají ekologické garance, a to v rozsahu asi 70 až 100 miliard korun a fond dopravy, který je příjmy z FNM naplňován.

Podobný názor mají i další sociální demokraté. "Porcujeme tady kůži medvěda, který ještě běhá po lese. Ve FNM ty finance nejsou," řekl bývalý ministr dopravy Jaromír Schling. Ministr kultury Vítězslav Jandák poslancům řekl, že letošní zima dovedla stav Národního muzea skoro ke katastrofě. "Nepočítali jsme s tím, že destrukce památek bude pokračovat tak, jak pokračuje. Potřebujeme něco, co udrží a nebo alespoň zachrání ten stav tak, jak je," řekl Jandák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám