Hlavní obsah

Nářky na sníh jsou neopodstatněné, začátkem dubna nasněží každé druhé jaro

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Parametry letošní zimy, kdy Vánoce byly takříkajíc na blátě, zatímco o Velikonocích nasněžilo, nejsou podle meteoroložky Dagmar Honsové výjimkou. Podobná situace se často vyskytla i v minulých letech. Za posledních 12 let sněžilo počátkem dubna v šesti případech.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zatímco motoristům připravilo sněžení perné chvilky, na slezském venkově jsou na rozmary počasí zvyklí. Takto se prohánělo neobvyklé koňské spřežení po silnici na okraji Bolatic na Opavsku.

Článek

„To, že byly Vánoce na blátě, není samo o sobě nic zvláštního, a to kvůli takzvané předvánoční oblevě, která ve střední Evropě přichází až se 75procentní pravděpodobností v období vánočních svátků. Teplé jihozápadní až západní proudění přináší teplejší vzduch, což se potvrdilo i o posledních Vánocích,“ sdělila Honsová Novinkám.

Také sněhová nadílka v první dubnové dekádě není podle ní nic výjimečného. „Jen za posledních 12 let se sněhová pokrývka objevila v polovině případů,“ uvedla.

Na vině proudění vzduchu

Výkyvy počasí si vysvětluje především typem proudění. Například o letošních Velikonocích proudil do střední Evropy studený vzduch od severu, jenž způsobil vydatné sněžení.

„Dlouhé setrvávání zimy letos není jen údělem Evropy, ale velmi podobně chladné a na sníh bohaté počasí přetrvává i v Severní Americe. Možným vysvětlením je neobvykle nízká (záporná) hodnota tzv. indexu arktické oscilace (AO) a díky tomu slabý jet stream (rychlé proudění vzduchu ve směru od západu na východ - pozn. red.), který jinak částečně odděluje vzduchové hmoty a brání průnikům arktického vzduchu k jihu,“ dodala.

Předloni naměřili 18 stupňů

Jak dále informovala, počátek letošního dubna se teplotně pohybuje zhruba o osm stupňů Celsia pod dlouhodobým průměrem. „Počasí se tak vrací do konce ledna,“ uvedla. Loni 1. dubna se přitom odpolední teploty zastavovaly nejčastěji na osmi stupních Celsia, o týden později napadl na Vysočině nový sníh, připomněla Honsová.

Oproti tomu se odpolední teploty o prvním dubnovém dni roku 2011 vyhouply na některých místech i nad 18 stupňů, v roce 1994 dokonce přes 21 stupňů. Sněhová pokrývka zase v roce 1942 vydržela až do 17. dubna, o dva roky později leželo počátkem dubna na Jizerce dokonce 315 centimetrů sněhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám