Hlavní obsah

Nařízení o rouškách je iracionální, není na tom nic zdravého, tvrdí přední pneumoložka

Právo, Stáňa Seďová

Přední česká specialistka na léčbu plicních onemocnění Martina Vašáková, předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti a přednostka Pneumologické kliniky Thomayerovy nemocnice (TN) v Praze, příliš nechápe nové celoplošné nařízení na znovuzavedení roušek.

Foto: archiv Právo

Přednostka pneumologické kliniky Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková.

Článek

„Toto rozhodnutí nedokážu ovlivnit. Jako každý jiný občan. Považuji to ale za velmi tvrdé preventivní opatření, nikoli důvodný racionální krok,“ reagovala na dotaz redakce Vašáková.

Obavy o zdraví? Spíše ne!

„Na jednu stranu se až na dvě výjimky chlubíme tím, jak jsou všechny okresy bezpečné, a na druhou stranu pak vejde v platnost plošné opatření. Jak je tohle racionální? Odůvodnění pana ministra návratem žáků nebo studentů nerozumím. Vždyť ty děti tady stále byly. Jen v jiných komunitách. Nestrávily léto někde v podzemí nebo ilegalitě. Navíc co je na tom zdravého, když budou lidé po dlouhé hodiny uzavření se svými vlastními bakteriemi,“ domnívá se předsedkyně společnosti českých plicních lékařů.

Koronavirus se drží ve všech krajích, opatření jsou podle kritiků chaotická

Koronavirus

„K reálné epidemiologické situaci, chcete-li ohrožení zdraví, bych řekla asi tolik, že my v Thomayerově nemocnici jsme už dva měsíce neměli žádného hospitalizovaného s covidem-19. Předtím jsme měli od března do června hospitalizovaných více než 100 covidových pacientů,“ podotýká pneumoložka.

Lidé nevědí, na čem jsou

„Nyní na to u nás bohatě stačí Bulovka, kam posíláme jednoho pozitivního pacienta za týden nebo spíše za čtrnáct dní. A to jsme v Praze, velkoměstě, kde lze očekávat nejkritičtější situaci. Těžko říci, jestli se virus ztrácí nebo oslabuje, ale nemoc má už nyní jiný průběh. Chová se více jako jakákoli jiná obyčejná viróza,“ dokládá přednostka plicní kliniky TN.

Od 1. září se vrací povinné roušky do vnitřních prostor a veřejné dopravy

Domácí

Mluvčí Nemocnice na Bulovce (NNB) Simona Krautová Právu sdělila, že v březnu a v dubnu bylo na jejich infekční klinice hospitalizováno čtyři sta pacientů, na jednotce intenzivní péče ležely desítky lidí a nemocnice musela dokupovat plicní ventilátory.

„Nyní je u nás hospitalizováno třináct pacientů s onemocněním covid-19. Z toho jsou čtyři na JIP,“ sdělila v úterý redakci mluvčí NNB. Stejný počet těžkých případů mají i v Nemocnici sv. Anny v Brně, kam se na Moravě centralizuje péče o covidové pacienty.

V září se v rouškách potit nebudeme

Koronavirus

Rozdílné názory na to, co nás s příchodem září čeká, už se stihly přesunout z internetového prostředí do reálného.

„Společnost je nyní v důsledku těchto nařízení velmi polarizovaná. Potkávám mladé lidi v tramvajích a autobusech, kteří nosí roušky. Mají větší strach, než by měli mít. Někdy i já při sledování večerních zpráv mám pocit, jako kdybych se měla začít bát o svůj život. Což je samozřejmě nesmysl. A pak jsem naopak v metru viděla lidi, kteří si roušky na truc nenasadí, protože už toho mají dost. Lidé nevědí, na čem jsou,“ myslí si lékařka Vašáková.

V noci dostaly školy manuál k provozu za epidemie

Domácí

Podobně jako epidemiolog Jiří Beran, který by vzal na milost návrat ochrany obličeje v MHD, ale jinak je hlasitým kritikem plošného navracení roušek, přednostka pneumologické kliniky kroutí hlavou nad rouškovou povinností ve školách.

„Lituji především školáky, kteří budou takto omezeni. My ve zdravotnictví nosíme roušky denně a nijak osobně se mě toto nové opatření vlastně ani nedotkne. Ale jaký má smysl to chtít po dětech? Vždyť i společně svačí a na tělocviku budou s rouškou i běhat po hřištích. Jak to vlastně zamýšlí?“ ptá se Vašáková. A dodává: „Znovu říkám, tomuto nařízení chybí racionalita.“

Reklama

Výběr článků

Načítám