Hlavní obsah

Napište mi jména. Zeman chce po BIS seznam ruských špionů

Novinky, fia, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman požaduje po Bezpečnostní informační službě (BIS) jména ruských špionů v Česku, uvedl v pondělí Radiožurnál. Hlava státu chce také doložení operací ruských tajných služeb v ČR. Experti podle stanice upozorňují, že takový požadavek je nesmyslný, protože jeho splněním by došlo k ohrožení operací a prozrazení zdrojů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Prezidenta podle Radiožurnálu zajímají tři okruhy informací. Prvním okruhem jsou podrobnosti o ruských vlivových a infiltračních operacích a jejich aktérech. Dále se hlava státu dožaduje informací o jménech konkrétních ruských špionů, kteří na území ČR působí, i o identitě Čechů, kteří naopak spolupracují s ruskými zpravodajci.

Třetím okruhem jsou poznatky o údajném praní špinavých peněz ruského organizovaného zločinu, na které upozorňují uniklé dokumenty z amerického úřadu na potírání finanční kriminality. Zeman chce vědět, které společnosti se na tom podílejí a jaký je původ transakcí, uvedl Radiožurnál s odvoláním na tři důvěryhodné a vysoce postavené zdroje.

BIS znovu varovala před aktivitami Ruska a Číny

Domácí

„V případě sdělení těch jmen by to mohlo ohrozit spoustu lidí a operací, to nejde. Pro pana prezidenta není důležité, aby znal jména,“ řekl Radiožurnálu bývalý šéf civilní rozvědky (ÚZSI) František Bublan.

Zeman se proti BIS dlouhodobě vymezuje. Odmítá její varování před nebezpečnou aktivitou ruských a čínských zpravodajců v ČR a v minulosti její pracovníky označil za „čučkaře”. Šéfa BIS Michala Koudelku už několikrát odmítl povýšit do hodnosti generála navzdory tomu, že ho vláda na povýšení opakovaně navrhuje.

Kancléř nemá prověrku

Experti podle rozhlasu upozorňují, že požadavek je problematický i vzhledem k lidem v okolí prezidenta. Jeho kancléř Vratislav Mynář nemá bezpečnostní prověrku na potřebný stupeň, stejně tak jeho poradce Martin Nejedlý, který má s Ruskem blízké vztahy.

Petříček: Nejedlému diplomatický pas vzít nemůžu, o cestě do Moskvy chci vědět víc

Domácí

Prezident může ze své funkce tajnou službu úkolovat, ovšem musí o tom informovat vládu. To podle Radiožurnálu učinil.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že o žádném úkolu neví, nevyjádřila se ani BIS.

Reklama

Výběr článků

Načítám