Hlavní obsah

Namrzlé vozovky zaskočily řidiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řetězová dopravní nehoda zablokovala v pátek ráno pražskou magistrálu ve směru na Holešovice. Srazilo se tam 15 automobilů. Vozidla směřující do Prahy 7 museli policisté odklonit přes křižovatku U Bulhara. Magistrála byla znovu zcela zprůjezdněna až kolem půl dvanácté. Sníh a náledí komplikuje dopravu po celé zemi.

Článek

Pražská dopravní policie uvedla, že důvodem hromadné srážky, při níž byl lehce zraněn jeden člověk, mohla být námraza na silnici. Vozidla se srazila krátce po páté hodině ranní.

Další dopravní nehoda zablokovala dopravu v Praze 10 v Černokostelecké ulici, kde autobus bez cestujících narazil do sloupu veřejného osvětlení, který spadl do křižovatky.

Podle Otakara Vacína z Ředitelství silnic a dálnic vozovky po celé zemi namrzají a tvoří se na nich sněhové jazyky. "Situace se může měnit, v některých oblastech hlavně na Moravě stále sněží. V Moravskoslezském, Olomouckém, Zlínském, Hradeckém a Pardubickém kraji a na Vysočině je nutné řídit se zvýšenou opatrností," řekl Vacín České televizi.

Dálnice a rychlostní komunikace byly podle Vacína před sedmou hodinou sjízdné bez omezení, problémy se vyskytly jen na dálnici D5 před Rozvadovem. "V horách se bude jezdit po rozbředlém sněhu," dodal Vacín a apeloval na řidiče, aby vyjížděli na zimních pneumatikách.

Po celé zemi v noci sněžilo, sníh na silnicích namrzá

Silnice v Olomouckém kraji pokryla v pátek ráno až deseticentimetrová vrstva sněhu. Největší sněhovou nadílku hlásí silničáři v severním cípu regionu na Šumpersku a Jesenicku. Sněhová vrstva však leží také na silnicích ostatních částí kraje. Do terénu vyjela veškerá technika, silničáři však přesto nabádají k opatrnosti. Při teplotách pod nulou může sníh namrzat i v nižších polohách.

Na většině území Zlínského kraje od noci stále sněží. Suché a holé vozovky jsou pouze na Uherskohradišťsku. V dalších regionech kraje leží na vozovkách vrstva sněhu. Největší komplikace jsou zatím hlášeny především ze Vsetínska, kde ve čtvrtek během dne ve vyšších polohách napadlo až 20 centimetrů sněhu. Silničáři, kteří silnice průběžně pluhují a chemicky ošetřují, proto nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti.

Až pět centimetrů sněhu napadlo v noci v Královéhradeckém kraji, motoristé by měli při svých cestách dbát zvýšené opatrnosti. Silnice I. třídy v kraji jsou po chemickém posypu převážně mokré, v horských oblastech Krkonoš na nich zůstává vrstva rozbředlého sněhu. Na menších vozovkách leží vrstva sněhu. Na většině území kraje navíc stále sněží. Místy může foukat nárazový vítr, ve vyšších polohách se tak mohou tvořit sněhové jazyky.

Intenzivní sněhové přeháňky komplikují dopravu v Pardubickém kraji, většina silnic je mokrých po chemickém ošetření, například v okolí Hlinska, Lanškrouna či Skutče zůstává na vozovkách ujetá vrstva sněhu do dvou centimetrů. V okolí Poličky na Svitavsku se vlivem silného větru místy tvoří sněhové jazyky.

Krajská správa silnic Libereckého kraje vyzvala motoristy, aby bez zimní výbavy vůbec nevyjíždeli na silnice v Jizerských horách a západních Krkonoších. Za poslední dva dny tam napadlo místy až 20 centimetrů sněhu. V otevřených úsecích a na hřebenech se vlivem silného nárazového větru tvoří sněhové jazyky.

Na silnicích Karlovarského kraje může místy vznikat náledí. Přes noc napadlo v kraji několik centimetrů sněhu, jehož zbytky mohou na silnicích nižších tříd zůstávat. "Přes noc byla venku všechna technika. Největší problémy nám dělaly kamiony, které blokovaly silnice," uvedl dispečer krajské údržby silnic. Podle něj jsou silnice prvních tříd vlhké po chemickém posypu, na silnicích nižších tříd mohou zůstávat zbytky sněhu. Teploty byly ale nad ránem pod nulou a tak hrozí náledí.

Místy až deset centimetrů sněhu napadlo přes noc na silnice v jihočeské části Šumavy. Nejhorší situace byla časně ráno na silnicích na Prachaticku a Českokrumlovsku. Slabá vrstva sněhu pokryla i vozovky v okrese Strakonice. Do terénu vyjela veškerá technika, silničáři přesto nabádají k opatrnosti. Do horských oblastí by řidiči neměli vyjíždět bez zimní výbavy. Tam, kde se teplota drží pod nulou, může uježděný sníh namrzat.

Ve Středočeském kraji leží na silnicích nižších tříd, například na Mělnicku nebo Kolínsku, zbytky rozbředlého sněhu. Všechny vozovky jsou sjízdné, jízdě je ale třeba věnovat zvýšenou opatrnost.

Ústeckém kraji ráno komplikovala dopravu spíše námraza v nižších polohách než sníh na horách. Silničáři počítají s tím, že kolem deváté s vyššími teplotami námraza zmizí. Hlavní tahy k hraničním přechodům jsou podle silničářů bez problém sjízdné.

Podle cestářů jsou všechny silnice na Vysočině sjízdné, je ale třeba zvýšené opatrnosti a to zejména na Žďársku a Pelhřimovsku, kde je i na hlavních tazích po chemickém ošetření vrstva rozbředlého sněhu. Na silnicích druhé a třetí třídy je jeho zledovatělá vrstva krytá posypem. Sněhové přeháňky někde vlivem větru zhoršují viditelnost. Dálnice D1 a silnice první třídy jsou v kraji po chemickém ošetření většinou mokré.

Některé silnice na území Moravskoslezského kraje jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Sníh, který v kraji padá od ranních hodin, komplikuje dopravu především na Bruntálsku a Novojičínsku. Na Bruntálsku se řidiči mohou setkat místy s odstavenými kamióny, které před stoupáním či klesáním čekají na posyp. Na Novojičínsku jsou problémy na silnicích 2. a 3. třídy. Tam, kde se ještě nedostaly posypové vozy, je vrstva sněhu, všechny cesty jsou ale sjízdné.

Reklama

Související témata:

Související články

Sníh komplikuje dopravu po celé zemi

Stačí pár centimetrů sněhu, do toho silný vítr a na mnoha místech republiky je chaos v dopravě. Kolony aut se ve čtvrtek ráno kvůli prvnímu sněhovému poprašku...

Výběr článků

Načítám