Hlavní obsah

Sníh a náledí ochromily dopravu v severní a střední Evropě

Chladné počasí provázené prudkými větry a sněžením zasáhlo sever a střed Evropy od Skandinávie přes Německo a Polsko až po Rakousko a Česko se Slovenskem. Problémy se vyskytly především na silnících, na které napadl sníh a nichž se tvořilo náledí.

Článek

Husté sněžení zkomplikovalo dopravu na Slovensku, zejména na severu země, kde jsou některé silnice nesjízdné. Další cesty zablokovaly kamióny na letních pneumatikách. Policie ohlásila první oběť zimy na silnici. Šestadvacetiletá žena dostala na zledovatělé cestě smyk, narazila do svahu a převrátila se na střechu.

Hromadná havárie na mostě u Lince

V Rakousko sněžilo, na horách přibylo až 40 centimetrů, v nížinách nasněžilo deset centimetrů. Sněžit má opět v pátek. Řidiče také trápilo náledí, které se objevovalo zejména na mostech u vjezdů do tunelů.

Právě náledí bylo příčinou hromadné havárie na Steyereggerském mostu v Linci, kde se na kluzké vozovce postupně srazilo 23 aut; dva lidé přitom utrpěli vážná zranění. Při výjezdu z Dürnberského tunelu na silnici B139 havaroval na náledí kamión, který se převrátil a zablokoval provoz v obou směrech. Problémy sníh vyvolal také na tranzitní Tauernské dálnici A10 v úseku od Salcburku po Eben a na Západní dálnici A1 poblíž hranice s Německem. Na řadě silnic v horských oblastech byla vyhlášena povinnost sněhových řetězů.

První sníh v Německu

Některé dálnice a silnice v Německu, včetně tahu přes Cínovec do ČR musely být uzavřeny. Dopravní omezení vyhlásilo především Bavorsko, kde byly po nehodách uzavřeny dálnice A9 a A93 ve směru na jih. Vytvořily se zde dlouhé kolony. Kuriózní nehoda se stala u saského Stollbergu, kde sněhový pluh narazil do tří koní uteklých z nedaleké farmy. Jeden kůň byl mrtev na místě, druhého musel přivolaný zvěrolékař utratit. Jinak však nehod nebylo mnoho a vyžádaly si jen dva zraněné.

V Polsku vyvolaly bouře a vichřice místní záplavy, postižen jimi byl především sever země. Zvedla se hladina Visly v Dolním Gdaňsku, kde zatopila několik ulic. Husté sněžení a malá viditelnost zkomplikovaly dopravu na jihu Polska, kde bylo při 11 nehodách zraněno 12 osob.

Potíže ve Skandinávii

Rychlý nástup zimy zasáhl především Skandinávii, kde přívaly sněhu zablokovali silnice i železnice. V Dánsku na jihu Jutského poloostrova některé silnice zaplavila voda z tajícího sněhu. Pytle z pískem museli také rozmístit v Odense, které ohrožovala stoupající voda.

Náledí ochromilo dopravu ve švédské metropoli, problémy měly zejména autobusy a nákladní automobily. Někteři řidiči své neovladatelné stroje opustili. Do Stockholmu nedojela ani řada vlaků, některé místní spoje byly zrušeny, v dalších museli zůstat cestující přes noc a mnohdy dorazili do cíle až ve čtvrtek odpoledne.

Vlaky měly zpoždění i v sousedním Finsku, kde byly kvůli sněhu a náledí mnohé silnice nesjízdné.

V prudkém větru se také potopila švédská nákladní loď, což si vyžádalo život filipínského námořníka. Zřejmě ale zemřel i švédský námořník. [celá zpráva]

Podařilo se ale zachytit ropnou plošinu, která se utrhla ve středu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Severní Německo zasáhl orkán

Severní Německo, ale i jižní Švédsko a Norsko posledních dvacet čtyři hodiny pustoší silná bouře způsobená tlakovou níží. Živel se nad mořem místy pohyboval...

Sníh komplikuje dopravu po celé zemi

Stačí pár centimetrů sněhu, do toho silný vítr a na mnoha místech republiky je chaos v dopravě. Kolony aut se ve čtvrtek ráno kvůli prvnímu sněhovému poprašku...

Výběr článků

Načítám