Hlavní obsah

Námluvy ČSSD a ODS v krajích pokračují navzdory Paroubkovi

Přestože předseda sociální demokracie Jiří Paroubek ve čtvrtek kategoricky vyloučil, že by jeho strana v krajích uvažovala o koalicích s ODS, v regionech se zřejmě zatím k žádné změně v povolebním vyjednávání neschyluje. Koalice s ODS není vyloučena v Pardubickém, Jihomoravském či Moravskoslezském kraji, ani na Vysočině.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek a šéf poslanců soc. dem. Michal Hašek

Článek

Sociální demokraté v Pardubickém kraji zatím jednoznačně neodmítají, že novou koalici vytvoří i s ODS, řekl hlavní vyjednavač ČSSD Radko Martínek. K výroku předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který vyloučil, že by sociální demokracie při vyjednávání v krajích uvažovala o koalicích s ODS, pouze řekl, jde o doporučení.

"My nemáme žádnou centrální direktivu. V tuto chvíli jednáme a uvidíme, s kým se dohodneme a s kým se nedohodneme. S ODS jsme se v tuto chvíli nedohodli," řekl Martínek.

Sociální demokracie dává podle Paroubka přednost koalicím se středovými seskupeními. Nevyloučil ani možnost, že v některém kraji vznikne čistě levicová koalice nebo minoritní krajská vláda.

I po Paroubkově výroku zůstává koalice s ODS na jihu Moravy možná

I na jihu Moravy je spojení ČSSD a ODS stále ve hře. Vyplývá to z vyjádření lídra vítězných sociálních demokratů Michala Haška. Uvedl, že stále platí, že sociální demokracie vede povolební konzultace se všemi stranami, které se dostaly do krajského zastupitelstva. "V tuto chvíli nemám favorita pro krajskou koalici," řekl Hašek.

Lídr ČSSD může uzavřít koalici s křesťanskými demokraty, občanskými demokraty nebo komunisty. Jiná strana se do zastupitelstva nedostala. Koalice bez ČSSD je téměř vyloučena. Musely by ji sestavit zbývající tři strany.

Hašek nechtěl Paroubkův výrok příliš rozebírat. Řekl jen, že na jihu Moravy ČSSD o koalici s ODS neuvažuje, protože zatím neuvažuje o koalici ani s KDU-ČSL a ani s KSČM. O komunistech přitom dříve řekl, že aby s nimi šel do koalice, museli by změnit přístup k minulosti.

Stranu, kterou si vybere pro koaliční vyjednávání, chce sociální demokracie oznámit příští týden. Podle některých politiků chtějí všichni počkat na výsledek druhého kola senátních voleb. V tomto kontextu někteří vnímají i Paroubkův výrok.

Zaorálek: O koalicích budeme na severu Moravy jednat se všemi

Sociální demokraté v Moravskoslezském kraji jsou připraveni jednat o koaliční spolupráci se všemi stranami, které budou mít své zástupce v krajském zastupitelstvu - tedy i s ODS. Ve čtvrtek to potvrdil člen vyjednávacího týmu ČSSD a poslanec Lubomír Zaorálek. Podle něj debaty o nových koalicích v kraji teprve začínají. Sociální demokraté v regionu zatím absolvovali jen vstupní schůzky se zástupci dalších stran (ODS, KSČM a KDU-ČSL). Vyjednávání by naplno mělo začít až po druhém kole senátních voleb.

"V této chvíli neplatí, že bychom něco vylučovali nebo připravovali, protože ta debata teprve začne," uvedl Zaorálek. Podle něj i s ODS budou sociální demokraté určitě ještě jednat.

Zaorálek si Paroubkova slova vykládá tak, že v tuhle chvíli se o žádné koalici s ODS nejedná, což je podle něj pravda, protože koaliční vyjednávání jsou nyní pozastavena až do ukončení senátních voleb.

"Jestli to myslel nějak kategoricky, nevím, tu jeho formulaci neznám," uvedl Zaorálek.

Lídr ČSSD na Vysočině chce dál vyjednávat se všemi stranami

ČSSD na Vysočině bude podle lídra a budoucího hejtmana Jiřího Běhounka o povolební krajské koalici jednat i nadále se všemi potenciálními partnery. Běhounek prohlásil, že se drží nedělního vyjádření předsedy strany Jiřího Paroubka, podle něhož jsou kraje suverénní a on jim nic nařídit nemůže, jen doporučuje.

Běhounek nechce ale mluvit za ostatní členy vyjednávacího týmu a za krajské vedení ČSSD. Z jeho pohledu by sociální demokraté měli dál vyjednávat se všemi stranami, které zastupují obyvatele Vysočiny.

"Když se to nepovede, je to věc jiná, ale pokud najdeme programové shody, určitě bychom měli vést diskuzi dál. Neměli bychom ji uzavírat a striktně říkat, že v žádném případě," řekl Běhounek.

V Karlovarském kraji jednala ČSSD o koalici se všemi stranami

ČSSD v Karlovarském kraji ke čtvrtečnímu prvnímu povolebnímu jednání pozvala všechny strany a hnutí, které mají místa v zastupitelstvu kraje, tedy včetně ODS. Vyjednávání skončilo bez konkrétního výsledků. ČSSD předem oznámila, že v prvním kole půjde pouze o vzájemné seznamování. Další je plánováno na příští čtvrtek, řekl dnes novinářům lídr ČSSD Josef Novotný.

Vyjednávači ČSSD odmítli jakkoliv komentovat svůj názor na to, s kým by si dokázali představit koalici v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Novotný přitom opomenul zakrýt papír s poznámkami z jednání, kde měl mimo jiné tučně vepsáno slůvko "Ne" u KSČM a ODS.

Novotný uvedl, že ke vzájemné shodě s programem ČSSD došlo v podstatě u čtyř z pěti stran. Jak dále řekl, dveře do koalice si přivřela Alternativa pro Karlovarský kraj (pět mandátů) a ODS (devět mandátů). Na opakovaný dotaz, kdo že si přivřel dveře, ale už ODS nejmenoval a uvedl jenom alternativu. I ta ale bude příští týden pozvána.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám