Hlavní obsah

Paroubek vyloučil v krajích velké koalice soc. dem. a ODS

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek vyloučil, že by jeho strana v krajích při vyjednávaní uvažovala o dvoukoalicích s ODS. Soc. dem. podle něj dává přednost koalicím se středovými stranami nebo menšinovým krajským vládám. Nevyloučil ani koalici s KSČM.

Foto: Volfík René, ČTK

Předseda ČSSD Jiří Paroubek odchází z tiskové konference o povolebním uspořádání v krajích.

Článek

„Ani v jednom kraji neuvažují o koalici s ODS,“ prohlásil Paroubek na čtvrteční tiskové konferenci v Lidovém domě. Ve středu se o tom bavil se všemi 13 kandidáty jeho strany na hejtmany.

Paroubek by vyloučením velkých koalic v krajích splnil jednu z podmínek Miloše Zemana pro společné setkání.

Paroubek prohlásil, že pokud se setkávají představitelé jeho strany v krajích s lidmi z ODS, je to normální. Podle Paroubka spolu mají komunikovat, protože ODS bude opozicí a navíc je třeba zajistit plynulý přechod pod správu hejtmana z ČSSD.

Soc. dem. podle něj dává přednost koalicím se středovými subjekty nebo menšinovým krajským vládám. Nevyloučil přitom, že vznikne čistě levicová koalice, tedy s KSČM. „Osobně bych proti tomu nic neměl,“ doplnil.

:. Předseda ČSSD Jiří Paroubek odchází z tiskové konference o povolebním uspořádání v krajích.foto: Právo/Volfík René

Na dotaz Práva ovšem zcela nevyloučil vznik duhových koalic ČSSD, ODS a nějakého třetího politického subjektu. „To je málo pravděpodobné řešení. Ale já nemůžu předvídat samozřejmě všechno. Znovu opakuji, že nejsem diktátorem soc. dem., ale naší prioritou je sestavit koalice bez ODS,“ uvedl Paroubek.

Šéf ČSSD se na tiskové konferenci také pustil do Práva. Rozčílil ho článek, že v Karlovarském kraji je možný zvláštní obchod, kdy by byla uzavřena koalice mezi ČSSD a ODS výměnou za podporu senátního kandidáta soc. dem. Miroslava Nenutila neúspěšným kandidátem občanský demokratů Josefem Svobodou.

„Vrchol všeho bylo dnešní Právo, kdy se objevilo, že ODS podpoří kandidáta soc. dem. v Chebu za koalici v kraji. Je to zlovolný útok, zlý útok, je to manipulace s fakty,“ prohlásil na tiskové konferenci v Lidovém domě. A ukázal přitom čtvrteční výtisk Práva.

Právo ale kategoricky neuvedlo, že taková dohoda bude uzavřena, v článku bylo jednoznačně napsáno, že takový obchod je podle informací redakce možný. Navíc popsalo, že jde o iniciativu ODS a nikoliv ČSSD. A znovu se potvrdila informace Práva, že neúspěšný kandidát ODS podpoří kandidáta ČSSD ve druhém kole senátních voleb. Viz obrázek níže.

Paroubek oznámil, že se ve středu sešel s představiteli ČSSD z Karlovarského kraje. „Popírám, že by někdo usiloval o obnovení koalice mezi ČSSD a ODS v Karlovarském kraji výměnou za tuto podporu,“ prohlásil Paroubek.

„Už ani z racionálních důvodů si neumím představit, že by na výzvu neúspěšného kandidáta ODS hromadně ty houfce voličů ODS běžely do volebních místností,“ řekl pak k informaci o Svobodově podpoře Nenutilovi.

Na dotaz Práva, co takovému kroku říká, ovšem uvedl, že si jej váží. „Pokud to pan Svoboda udělá, je to jeho rozhodnutí, kterého si osobně vážím,“ řekl Paroubek.

V Karlovarském kraji po krajských volbách v roce 2004 společně vládly právě ODS s ČSSD, tyto strany měly 28 mandátů ve 45 členném zastupitelstvu. Jeden z místních lídrů soc. dem. Tomáš Hybner přitom hned po letošních volbách spolupráci s ODS zcela nevyloučil.

Sdělil, že se jeho strana nebrání jednání s kýmkoliv. „Ve hře je samozřejmě také náš minulý koaliční partner ODS a další volební seskupení, která rovněž získala místa v zastupitelstvu,“ dodal podle ČTK Hybner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám