Hlavní obsah

Namlsané ANO si už brousí zuby na supervolební rok

Právo, Jan Rovenský

Hnutí ANO si stanovilo ambiciózní cíl. Ve volbách do Evropského parlamentu v květnu 2014 chce potvrdit úspěch z říjnových sněmovních voleb, při nichž uskupení Andreje Babiše získalo 18,7 procenta hlasů a skončilo druhé. Tím však plány namlsaného hnutí nekončí, v supervolebním roce 2014 budou chtít babišovci uspět i ve volbách obecních a do třetiny Senátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Telička (vlevo) a Jaroslav Faltýnek po jednání poslaneckého klubu ANO.

Článek

„Budujeme trvale udržitelný politický projekt ke změně poměrů v ČR, ale rovněž v EU, a k tomu potřebujeme potvrdit výsledek sněmovních voleb v evropských volbách. Ale po nich přichází další etapa, což jsou místní volby a volby v Praze, ve kterých také chceme uspět,“ řekl Právu lídr eurokandidátky ANO Pavel Telička.

Zbaví soc. dem. senátní většiny?

Ten v úterý novinářům řekl, že strana už pomalu začíná vytvářet kandidátku pro Evropský parlament. Ta je pro celou ČR jednotná, na rozdíl od voleb sněmovních, kde každá strana vytváří čtrnáct listin.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek Právu potvrdil, že hnutí se na další volby aktivně chystá. „Chceme dál s lidmi diskutovat a jako ANO se v obcích zapojit do voleb s tím, že bychom místa na kandidátkách nabídli i nestraníkům a dalším osobnostem,“ uvedl Faltýnek.

Chtěli bychom přijmout lidi, kteří se přihlásili před volbami, pracovali na kampani a známe je.
šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek o nových členech

Pokud by se ANO podařilo potvrdit výsledky ze sněmovních voleb, mohlo by výrazně změnit politickou mapu v celé zemi. Při senátních volbách by totiž mohlo ubrat mandáty ČSSD, která má v horní komoře většinu a příští rok bude obhajovat 23 křesel ve 27 obvodech. To je důsledek mimořádného úspěchu strany v roce 2008. Soc. dem. má nyní 44 senátorů, většina je 41.

Do europarlamentu chce Telička experty

V obecních volbách by babišovci mohli zopakovat trend z říjnových voleb a přilákat voliče ODS a TOP 09 i ty, kteří váhají.

Po nečekaném úspěchu a vidině dalších politických zisků je o ANO velký zájem, do hnutí se hlásí sedm tisíc lidí. Vedení strany se však do přijímání nových členů moc nehrne.

„V prvé řadě bychom chtěli přijmout lidi, kteří se přihlásili před volbami, pracovali na kampani a známe je. Jde zhruba o 150 až 200 lidí. U těch ostatních bychom chtěli využít čekatelské doby, která je půlroční,“ upřesnil Faltýnek s tím, že uchazeče si ANO prověří z veřejně dostupných zdrojů, hlavně z internetu.

Telička: ČR není na euro připravená

ANO na programu pro eurovolby, které se uskuteční 23. a 24. května, začne pracovat v lednu. Podle Teličky hlavním cílem bude z ČR udělat aktivního hráče na evropském poli a v Bruselu si prosadit svou. Telička jako bývalý eurokomisař celostátní kandidátku ANO povede. Svoji lobbistickou firmu BXL Consulting kvůli eurovolbám uzavírá.

„I když nám nyní vliv schází, tak ho v budoucnu můžeme mít a bude to mít konkrétní efekt. Musíme si ale určit, co chceme, jaké máme cíle, jakou strategii použijeme a jaké spojence k tomu potřebujeme,“ podotkl.

Podle něj zavedení eura nebude tématem následujících několika let. „Osobně bych termín nestanovoval. V tuto chvíli ČR na to není připravena a nějaký čas nebude. Připravenost není jen o splnění kritérií, ale o tom, že musí být dlouhodobě udržitelná, abychom nedopadli jako některé evropské země, kdy politika předbíhala ekonomiku,“ dodal Telička.

Budeme chtít, aby to byli velmi kompetentní odborníci, znalí problematiky.
Pavel Telička o kandidátech ANO pro eurovolby

Lídrovi kandidátky ANO nedělá ani těžkou hlavu skutečnost, že Češi se podle průzkumů řadí k nejvíce euroskeptickým národům v Evropě. Například průzkum STEM ze září ukázal, že se členstvím v Unii je spokojeno jen 41 procent lidí.

„Když ukážeme, že umíme pojmenovat problémy a máme představu o konkrétních řešeních a můžeme mít i sílu je prosazovat, pak se lidé budou dívat na naše členství v EU poněkud jinak. Třeba zjistíme, že Češi nejsou až tak euroskeptičtí, ale že jsou pod vlivem téměř ideologické propagandy,“ podotkl Telička.

ANO chce najít takové lidi, kteří budou schopni pracovat v europarlamentu hned od prvního dne.

„Budeme chtít, aby to byli velmi kompetentní odborníci, znalí problematiky, a mohli by rovnou kandidovat na posty, kde je vliv,“ dodal Telička. Jména lidí na prvních místech kandidátky by měla být známa začátkem příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám