Hlavní obsah

Náměstek Vondrášek chce být policejním prezidentem

První náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek chce získat křeslo po svém dosavadním šéfovi Janu Švejdarovi, který funkci opustí k 31. březnu. Jak Právu potvrdil Vondrášek, přihlásil se do nabídkového řízení na post policejního prezidenta. Stalo se tak v pondělí, kdy končil termín pro podání žádostí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Vondrášek

Článek

„Dnešního dne jsem se přihlásil do nabídkového řízení. Přinesl jsem to tam, kam jsem měl, a nechal si to potvrdit,“ řekl v pondělí Právu Vondrášek.

Přihlášky do nabídkového řízení přijímá ministerstvo vnitra. Šéf resortu Vít Rakušan (STAN) kvůli výběru nového policejního prezidenta zřídí poradní komisi, která by mu pak měla doporučit vhodného kandidáta, jak včera Právu potvrdila mluvčí ministerstva Klára Dlubalová.

Z náměstků je jediný

Do tzv. nabídkového řízení se mohli k pondělku přihlásit pouze služební funkcionáři zařazení do jedenácté platové třídy. A těch není mnoho. Jde jen o ředitele bezpečnostních sborů (policie, hasiči, celníci, Vězeňská služba, GIBS) a tajných služeb a jejich náměstky.

Švejdar potvrdil, že skončí. Pochopil jsem, že vláda chce změnu, řekl

Domácí

Z těch policejních tak učinil pouze Vondrášek, sdělil v pondělí Právu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Zda se k němu přidal i někdo z jiného bezpečnostního sboru, a je tedy více kandidátů, to v pondělí nechtěla mluvčí vnitra komentovat s tím, že bližší informace sdělí resort v úterý.

Pokud by si Rakušan z nabídkového řízení nikoho nevybral, vyhlásí už klasické výběrové řízení, do kterého se může přihlásit každý člen bezpečnostního sboru či tajné služby zařazený do desáté platové třídy.

Mezi ně mimo jiné patří už všichni šéfové celorepublikových policejních útvarů i krajských ředitelství a také jejich náměstci.

Vondrášek pracuje u policie od roku 1993. Nejvíc se do povědomí dostal jako ředitel pražských policistů, které vedl v letech 2011 až 2014. Poté už získal post náměstka policejního prezidenta, v současnosti je za Janem Švejdarem druhým nejvýše postaveným policistou v zemi.

Rakušan zpětně považuje schůzku se Švejdarem za nevhodnou

Domácí

Švejdar ve funkci skončí s posledním březnovým dnem po třech letech z původního pětiletého mandátu, odchází i od policejního sboru do civilu.

K rezignaci ho podle jeho slov vedla skutečnost, že ministr Rakušan i celá nová vláda si prý přejí na post policejního prezidenta někoho jiného než jeho, jak prý pochopil z úst ministra na schůzce už počátkem prosince.

Reklama

Související témata:
Nabídkové řízení

Výběr článků

Načítám