Hlavní obsah

Náměstek Soukup skončil na ministerstvu školství

PRAHA

Náměstek ministryně školství Jaromír Soukup odešel z úřadu. O svém záměru odstoupit informoval už minulý týden po rozhodnutí Dany Kuchtové (SZ) rezignovat na ministerskou funkci. Uvedl tehdy, že kritika koaličních partnerů směřovala zejména na jeho osobu. Svůj odchod oznámil v pondělí v pořadu Rádia Česko.

Článek

"K dnešnímu dni jsem už exnáměstkem," uvedl Soukup. "Myslím, že to bylo na místě. Moje osoba evidentně byla překážkou koaličním partnerům i části Strany zelených a paní mistryni jsem navrhl, že svoje působení na ministerstvu ukončíme dohodou, a tak se i stalo. Ve čtvrtek jsme se dohodli," řekl v pondělí Rádiu Česko Soukup.

Soukup měl na ministerstvu na starosti veřejné zakázky, vnější vztahy a komunikaci. Ministryně mu v září svěřila i operační programy, kvůli jejichž kritice se minulé úterý rozhodla odejít z vedení úřadu. Soukup z problémů s čerpáním obvinil bývalého náměstka Marka Moru.

Místopředseda zelených Martin Bursík Kuchtové několik dní před jejím rozhodnutím doporučil Soukupa odvolat. Ministryně to však odmítla s vysvětlením, že fondy má na starosti krátce, je proto tedy jasné, že za problém neodpovídá.

Soukup čelil kritice i dříve, jako majitel mediální agentury Médea byl v tisku obviňován z toho, že svoji agenturu využil k propagaci úřadu. S Bursíkem dlouhá léta úzce spolupracoval, podle Kuchtové se však jejich názory v poslední době rozešly. Soukup pomáhal zeleným s financováním kampaně, která je loni v létě vynesla do Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministryně Kuchtová nehodlá rezignovat

Ministryně školství Dana Kuchtová v neděli večer Novinkám sdělila, že nerezignuje a nehodlá ani odvolat náměstka Soukupa. V pondělí chce předložit program...

S Kuchtovou odchází i klíčový náměstek

Několik hodin poté, co ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) oznámila svůj odchod z vlády, ohlásil i její náměstek Jaromír Soukup, že počítá se svou...

Výběr článků

Načítám