Hlavní obsah

Náměstek šéfa Vězeňské služby odchází s rentou i s rodinným domem

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Generálního ředitele Vězeňské služby Luďka Kulu opouští k poslednímu únorovému dnu na vlastní žádost jeho náměstek pro bezpečnost Milan Václavek. Neodchází ale s prázdnou. Kromě zákonem dané měsíční renty ve výši asi 40 tisíc korun a jednorázového odchodného kolem půl miliónu získal do svého soukromého vlastnictví rodinný dům v centru Znojma, patřící tamní věznici. Tu v minulosti Václavek přes devět let vedl.

Článek

Sto let starý dům v Lužické ulici s bytem 4+1 a dvorkem koupil počátkem loňského prosince za 1,2 miliónu korun, přičemž podle zjištění Práva by objekt v lukrativní části města byla jedna místní realitní společnost schopná prodat minimálně za dvojnásobek.

„Ten dům znám a jeho cenu na znojemském realitním trhu loni v prosinci bych odhadovala na zhruba 2,5 miliónu korun i více,“ uvedla tamní nejmenovaná realitní agentka.

Za částku 1,2 miliónu korun se podle ní ve Znojmě nedá téměř koupit ani klasický byt 3+1 v panelovém domě na sídlišti.

Okolnosti prodeje domu už nechal přezkoumat sám Kula. „Celou tu záležitost dnešního dne předal odboru kontroly k prošetření,“ řekl ve středu Právu mluvčí Vězeňské služby Robert Káčer.

Václavek: cenu stanovilo ministerstvo

Václavek ale problém v ceně, za kterou dům koupil, nevidí. „Šlo o normální privatizaci, v rámci níž mi dům prodávalo ministerstvo financí, které onu kupní cenu 1,2 miliónu korun samo určilo. Nebyl jsem to tedy ani já, ani generální ředitelství Vězeňské služby,“ vysvětlil ve středu Právu Václavek s tím, že odhadní cena domu byla 560 tisíc korun.

Je mu prý jasné, že tržní cena nemovitosti je určitě vyšší, ale on ji podle svých slov nemohl řešit ani jako ředitel věznice, ani jako Kulův náměstek, protože objekt prodával podle zákona stát.

„Nemohl jsem do toho vstupovat ani to nijak ovlivňovat. A netýká se to jen mě, ale i dalších čtyř domů ve Znojmě, které Vězeňská služba privatizuje,“ podotkl Václavek.

Opravy z rozpočtu věznice

Dům nejprve koupila za 900 tisíc korun v roce 1995 brněnská vazební věznice, která tehdy potřebovala ubytování pro své zaměstnance, do té doby bydlící přímo v objektu vězení. O rok později budovu dostala do vlastnictví věznice ve Znojmě, která právě nově vznikla. Poté nechala ze svého rozpočtu objekt opravit.

„Šlo o běžné údržbářské práce, aby ten dům nebyl v havarijním stavu, ale nikoli o velkou rekonstrukci. Stálo to během let 1997 až 1998 asi 150 až 160 tisíc,“ upřesnila mluvčí znojemské věznice Ludmila Kudrlíková.

Podle Václavka, který znojemskému vězení šéfoval od jeho založení až do podzimu roku 2005, se na opravy vily vynaložilo asi jen 80 tisíc korun, mimo jiné za nové omítky.

Mnohem více prý investoval sám z vlastních peněz, a to ještě v době, kdy řadovou vilku nevlastnil.

Bývalý ředitel věznice a od 1. prosince 2005 Kulův náměstek dostal rodinný dům s bytem přidělen jako služební podle svých odhadů v roce 2003.

Když se následně Vězeňská služba rozhodla v rámci privatizace svých nemovitostí zbavit, musel prý Václavek dům koupit, nebo by jej prodali třetí osobě. Privatizace vilky pak podle něj trvala přes čtyři roky, než ji získal.

Reklama

Výběr článků

Načítám